Vampýrská akademie

18:41 Ivcca 8 Comments


Dlouho se mi Vampýrská akademie vyhýbala. Nenechte se odradit nehezkou obálkou a pochybným názvem jako já. Tato série je opravdu skvělá zábava!

Originální název: Vampire Academy
Autor: Richelle Mead
Díl: 1/6
Žánr: Sci-fi a fantasy
Počet stran: 279

Upíři existují. A dokonce si postavili tajnou střední školu ve státě Montana, aby zde mohli vychovávat své potomky a chránit je před Strigoji, zlými upíry. Těmi hodnými jsou Morojové, jedna ze tří ras upírů, a každý z nich umí ovládat jeden z elementů - vodu, vzduch, oheň nebo zemi. Morojové se živí krví, nicméně našli se tací, kteří zašli příliš daleko a svou oběť při krmení zabili. Tak se obrátili na stranu zla a stali se z nich právě zmínění Strigojové. Poslední rasou jsou Dhampíři, jež přísahali chránit Moroje před Strigoji. Jednou z nich je i hlavní hrdinka, Rose Hathawayová. Nějakou dobu žily s kamarádkou a morojkou Lissou Dragomirovou na útěku. Nyní jsou však nuceny vrátit se zpět do Vampýrské akademie. Budou tam ale víc v bezpečí než na útěku?

Na prvních zhruba 70-ti stranách jsme seznámeni s chodem samotné Vampýrské akademie, s jednotlivými protagonisty příběhu a vztahy mezi studenty a vyučujícími. Nicméně, když čtete v kuse, tak se touto pomalejší fází knihy poměrně rychle propracujete a kolem sté strany už se děj hezky rozjíždí a do poslední strany knihy už tempo ani trochu nepřibrzdí.

Vampýrská akademie je zajímavé spojení středoškolského života (zábava, školní povinnosti, vzájemné pomluvy, atd..) s fantasy motivem upírů. Svět je to promyšlený a doladěný do nejmenších detailů, např. se celý děj odehrává vždy v noci, kvůli citlivosti Morojů na denní světlo. Setkáváme se hned se třemi rasami upírů a i když se možná ze začátku budete ve všech těch pojmech a vztazích ztrácet, velice brzy se přizpůsobíte a vše pochopíte.


Hlavní postavou je Rose Hathaway, která je poměrně výbušná a věčně sarkastická. Zároveň si uvědomuje, že je na škole tak trochu za hvězdu (což je razantní změna oproti všem těm hrdinkám se zoufalým nedostatkem sebevědomí). Její svěřenkyní je morojka Vasillisa Dragomirová, blonďatá a klidnější verze Rose. A pak je tu Dimitrij Belikov, zamlklá hora svalů a strážce, se kterým se Rose učí bojovat. Je starší, klidný a mistr v sebeovládání. A samozřejmě tajemný jak hrad v Karpatech.

VA je román z prostředí střední školy, což je velice znatelné jak na ději, tak hlavně na dialozích. I tak bych ale knihu doporučila i mnohem starším čtenářům. Protože se zde dočkáme poměrně slušného množství akce, i když je to samozřejmě teprve rozjezd dlouhé sextalogie. Každopádně musím vyzdvihnout dva veliké klady této knihy (a jistě i celé série). Za prvé, Richelle Mead opravdu umí psát a svým příběhem, který rychle odsýpá, vás doslova připoutá ke stránkám. A za druhé umí vymyslet zápletku, která vám není jasná x stran před koncem.

Vampýrská akademie je zábava! Nenechte se odradit trapnou obálkou a ještě trapnějším názvem (pardon, ale už vidím většinu svých knihami nepolíbených přátel, jak jim říkám, že čtu Vampýrskou akademii - tvářili by se asi jako kdybych jim řekla, že čtu Krtečka a kalhotky). Tito upíři jsou rozmanití a zdá se, že Richelle Mead má připravených hned několik es v rukávu pro další díly. Série, u kterých vám čtení každého dílu zabere cca 1,5 dne, jsou zkrátka nejlepší.

85%

8 komentářů:

  1. Skvělá recenze, což mě u Tebe nepřekvapuje, asi se do ní teda někdy pustím no :-D

    OdpovědětVymazat
  2. VA je skvělá série! Autorka opravdu umí skvěle psát a děj je čtivý, zajímavý a překvapivě i originální, i když se jedná o upíry. Ale v tomhle podání mi to vlastně vůbec nevadilo. První díl byl skvělý a asi až do čtvrtého je série dokonalá, potom je to sice trochu horší, ale stále jsou to skvělé knihy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem teď u třetího dílu a pořád mi to přijde dobré a svěží :) Tak uvidíme, jak se to bude vyvíjet.

      Vymazat
  3. Jsem ráda, že ses nakonec odhodlala a do VA se pustila! :) Recenze báječná, jako ostatně vždycky :)
    Děsná obálka i název, který se stydím prezentovat na veřejnosti, ale obsah naprosto dechberoucí! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za pochvalu Kačko! :) VA je taková naše srdcovka viď?

      Vymazat
  4. Super recenze, vyjádřila si všechno, co se mi na knize tak moc líbilo :) Richelle Mead píše opravdu skvěle, obdivuju, že vymyslela tak promyšlený svět a všechno.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!