Dlouhý pochod

20:38 Ivcca 8 Comments

Stephen King se dá jednoznačně považovat za jednoho z nejúspěšnějších spisovatelů hororů současnosti. Svými díly si vysloužil spoustu významných ocenění a mnoho jeho knih bylo dokonce zfilmováno. O Dlouhém pochodu se v souvislosti se zfilmováním mluví již hodně dlouho. Upřímně, nedivím se, že jsme se ještě nedočkali. Převést toto dílo na filmové plátno chce opravdu velkou odvahu.

Originální název: The Long Walk
Autor: Stephen King (pod pseudonymem Richard Bachman)
Žánr: Horor
Počet stran: 280

Lidé jsou pro peníze schopni udělat mnoho, kde je ale pomyslná hranice? To nám ukazuje Dlouhý pochod, nová soutěž, do které se můžete přihlásit a změnit navždy svůj život. Sto chlapců se vydává na cestu, pravidla jsou jednoduchá. Nikdo nesmí zastavit, zpomalit v chůzi pod určenou rychlost nebo jakkoliv vybočit z cesty. Na to dohlíží skupina vojáků z tanku, který kolonu sta odvážných doprovází. Za každé porušení pravidla následuje napomenutí. Za tři napomenutí přichází okamžitá smrt v podobě kulky do hlavy. Je jedno, jak daleko dojdete, nezáleží ani na rychlosti. Jelikož vyhrát může jen jeden, ten, kdo z celé stovky chlapců zůstane naživu nejdéle.

Vrátila bych se nyní k úvodu této recenze. Proč chce tak velkou odvahu zfilmovat toto slavné Kingovo dílo? Ve všech směrech se totiž jedná o obrovskou výzvu. Zamyslete se nad tím sami, existuje vůbec režisér, který by v oblasti filmu dosahoval takových kvalit, jakých King dosahuje ve své kariéře spisovatele? Těžko říct...

Hlavním hrdinou a zároveň naším průvodcem v příběhu je Ray. Spolu s ním vyrážíme na pochod a zároveň poznáváme ostatní chlapce, kteří se šíleného závodu na život a na smrt účastní. Peter, který se stává Rayovým přítelem, jak jen je to v dané absurdní situaci možné. Stebinns, chlapec držící se neustále stranou od skupiny a bez zájmu o jakoukoliv konverzaci, působí trochu záhadně. Nebo zákeřný Gary, jež se snaží svými provokacemi zbavit co největšího počtu soupeřů. Jednoduše nám King servíruje rozmanitou paletu charakterů a vlastností, na které začíná praktikovat svou zvrhnou psychologickou hru. Jsme tak svědky toho, jak se postupem času chování chlapců mění v souvislosti s temnou přítomností srmti, která se jim lepí na paty.
King nás neseznamuje s pozadím příběhu, jen silnice a sto odvážlivců. Někomu by to mohlo vadit, nicméně mě tato koncentrace čiště na příběh zaujala. Stephen je odvážný a ví naprosto přesně, co si může dovolit. Věřte mi, budete prosit, aby ukojil vaši zvědavost a odhalil vám, proč se děje, to, co se děje. Ale nedá se nic dělat, pravidla hry byla stanovena jinak (ano, opravdu jsem měla někdy pocit, že si se mnou autor vyloženě hraje - a procházelo mu to, samozřejmě!).


Hodnocení

Když jsem knihu začala číst, sama sebe jsem se zděšeně ptala:

Opravdu bude celých 279 stran o tom, jak jde člověk po silnici?

A to byla první a poslední otázka, kterou jsem byla schopna vyplodit během čtení této knihy. Stephen King vám totiž přímo znásilní mozek, citově vás zdrancuje a vy mu za to na konci hezky poděkujete. Velice se omlouvám za mé neomalené vyjadřování, ale jedná se o zcela upřímný popis mých pocitů. King nám ukazuje své neuvěřitelné schopnosti. Zdánlivě triviální příběh pouze poskytuje rámec pro geniální hru s psychikou postav (i s vaší vlastní). Po knize jsem sahala několikrát denně, opravdu mě pohltila. Samozřejmě se tak trochu jedná o čtení pro otrlé, takový už hold King je.
Kniha snad nemá žádnou slabší část, v některých pasážích jsem se dokonce o kus vracela a četla je znovu, jen abych si vychutnala autorům styl psaní. Napětí se postupně zvyšuje a vy nebudete mít chvíli na oddych. Přečtením získáváme pohnutku k zamyšlení a možná i obavám. Může se tohle někdy týkat nás? Kam až jsou lidé schopni zajít? Ještě děsivější, než samotní soutěžící jsou pro mě přihlížející a fanoušci. Dlouhý pochod je hold mrazivé a zatraceně dobré dílo!
Pro dokonalost a pět hvězd mi zde však chyběl trochu propracovanější konec. Chtěla jsem se dozvědět víc, alespoň o trošičku.

85%

8 komentářů:

  1. Jedna z mých vůbec nejoblíbenějších Kingovek. Zdánlivě banální děj umí náš mistr proměnit v něco, co nám nedá spát, dokud nedočteme až do konce. Hodně mě to bavilo, i když je to už nějaký ten pátek, co jsem to četla, tak mi detaily už splývají, ale pamatuji si, že to bylo zatraceně skvělé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprostý souhlas! :) Možná si v budoucnu dám nějaký rereading, prožít to hezky celé znovu.

      Vymazat
  2. Souhlasím s Melindou, tahle kniha taky patří k mým oblíbeným Kingovkám. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Já Kinga nečtu, protože jsem hrozný strašpytel a nečtu žádné horory, teda až na pár málo výjimek. Recenze máš hezky napsanou, jen to není kniha pro mě :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Já zcela upřímně horory nesnáším, ale podle tvé recenze mi to jako horor ani moc nepřišlo, že bych si to aj přečetla :D Nebo jo, to téma je hororový, ale ksakru proč o tom tak mluvíš? Najednou mám pocit, že si musím koupit svého prvního Kinga a že to má být právě tadle kniha -_-.

    OdpovědětVymazat
  6. Úžasná kniha, která mě fakt bavila :)
    Giveaway

    OdpovědětVymazat
  7. Dlouhý pochod je hned vedle Roadworku (zapomněla jsem český název XD) nejslabší knihou Stephena Kinga, alespoň podle mě. Postavy mě moc nezaujaly a dočetla jsem to především ze zvědavosti. Radši se vrhnu na re-reading Ta a Osvícení XD

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!