Šest vran - Leigh Bardugo | recenze

19:46 Ivcca 14 Comments


Šest vran je příběhem o bandě zlodějíčků, která v přístavním městě Ketterdamu přežívá jak se dá a nebojí se samozřejmě ani nějaké té špinavé práce. Tím nejznámějším je však jen jeden, legendami opředený Kaz Brekker. Samotář, který se obklopuje jen těmi nejlepšími z „oboru“. Není proto divu, že zrovna on je osloven s nabídkou zakázky, která je tak nebezpečná a šílená, že by na ní nikdo se zdravým rozumem nekývl. Jenže odměna je vysoká a nebavíme se tu o žádném obyčejném pouličním kapsáři, bavíme se o Kazi Brekkerovi. Nuže, sebevražedná mise může začít.

Občas se najde kniha, která vás zaujme už na první pohled. Svým názvem, obálkou i nápadem, který jaksi vyčnívá nad ostatní. A když pak po prvních stranách zjistíte, že něco opravdu dobrého vás čeká i uvnitř, to je pak další důvod k radosti. A přesně to je případ Šesti vran, knihy, která si získala mé okolí a nakonec i mne samotnou. Nebudeme si nic nalhávat, svůj podíl na tom nepopiratelně mají tak trochu záporní hlavní hrdinové, což je trend, který prostě táhne. Svět zkrátka není černobílý, že ano.

Najít pořádné dospělé a propracované fantasy je těžší, než se zdá. Obzvlášť, když hledáte něco, co se bude číst samo a zároveň si zachová určitou rozvernost a mladistvou svěžest. A tohle je vlastně takový shrnující popis Šesti vran. Fantasy příběhu, který byl po dlouhé době něčím, co mě doopravdy pohltilo a bavilo od začátku až do konce.

Kniha je rozsáhlá, čeká vás mnoho kapitol, kde se ve vyprávění střídá spousta postav, bohaté a členité prostředí a samozřejmě spousta nových pravidel a zákonitostí fantasy světa, který pro své čtenáře autorka Leigh Bardugo vymyslela. Není tedy překvapením, že je ze začátku čtenář zavalen značnou spoustou informací, které jsou však dávkovány tak promyšleně, že jsem nikdy neměla pocit, že bych „nevěděla, která bije“.

Celkově je konstrukce příběhu skvěle promyšlená, autorka vám přibližuje svět a postavy, ale vždy naprosto přesně ví, kdy přimíchat pořádnou akci, která způsobí, že vás zdlouhavé popisy nezačnou nudit. Komplexnost příběhu je obrovská, navzdory tomu se však příběh čte velice jednoduše. Já osobně neměla s čtivostí nejmenší problémy a rozhodně jsem se v dějových liniích nijak neztrácela.

Postavy jsou kapitolou samy o sobě. Všechny charaktery jsou zajímavé, originální a různorodé a dohromady tvoří skvěle fungující partu, kterou si prostě zamilujete, byť to nejsou žádní andílci.  A nebo možná právě proto. Samozřejmě se nevyhnete ani milostné lince, ta je však spíš na pozadí a tak celý příběh jen zajímavě okoření, což je přesně to, co mi vyhovuje.

Již od začátku čtenář přesně ví, kam děj směřuje a to k velké a skoro nemožné loupeži. Zdánlivě jednoduchou a jasnou zápletku autorka rozvrství do rozsáhlého příběhu, kde vás překvapí mnoho malých detailů a dech vyrazí velké zvraty, včetně poměrně otevřeného konce, po kterém nemůžete jinak, než sáhnout po druhém dílu. Nejdřív si ale dopřejte trochu času na vstřebání toho prvního, je to opravdu bohatý zážitek.

90%

14 komentářů:

  1. O této knížce jsem slyšela, ale tvá recenze je první, kterou na ni čtu. Jsem ráda, že je taková pozitivní. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že zrovna ta moje je první <3 Pokud máš chuť na kvalitní a zábavné fantasy, které máš (navzdory délce) přečtené za pár dní, tohle je jasná volba!

      Vymazat
  2. Plne s tebou súhlasím :) Rovnaký názor som mala na túto knihu aj ja, a vlastne aj na druhý diel. Je to naozaj vydarená fantasy, ktorá nie je úplne len pre mládež. A tie postavy... no proste do detailov premyslené. Veľmi sa páčil vývoj deja ale i vyvíjanie sa postáv. :) Pekná recenzia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Druhý díl už na mě doma čeká a moc se těším :) Tak jsem ráda, že jsi byla spokojená i s dvojkou. Děkuji moc za komentář!

      Vymazat
  3. Pěkná recenze, jsem ráda, že se kniha líbila. I já ji mám doma a to už nějakou dobu. Zatím jsem se k ní nedostala, ale ráda bych to napravila. :) Jsem ráda, že mám na co se těšit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Určitě to naprav, rozhodně nebudeš litovat.

      Vymazat
  4. Tuhle sérii jsem ještě nečetla, nějak furt nevím jestli do ní jít nebo ne, ale jo,asi ji jednou dám šanci...:-D

    Hlava v knihách

    OdpovědětVymazat
  5. Tahle série byla taková zvláštní. Byly věci, které se mi nezdály, ale celkový dojem byl dobrý a hned jsem si ji pořídila papírově :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už máš přečtenou celou? :) Já se teprve chystám na druhý díl, tak jsem zvědavá, jestli se mi bude líbit jako jednička.

      Vymazat
  6. Super recenze a máš moc pěkný blog. :)

    U mě na blogu právě probíhá soutěž o dvě knihy, tak se zapoj. :)
    Woodnote

    OdpovědětVymazat
  7. Milujuuuuu!! A Ivet - druhý díl (mrk mrk) :) :)

    OdpovědětVymazat
  8. Dnes som taká šťastná za pomoc, ktorú mi Pán Voodoo poskytol, aby som dostal svojho manžela späť. Som vydatá päť (5) rokov a bolo to také hrozné, pretože ma môj manžel podviedol a požiadal o rozvod. Počas tohto procesu som na internete narazil na kontakt pána Voodoo, ktorý uverejnilo veľa ľudí. Rozhodol som sa s ním spojiť, vysvetlil som mu moju situáciu a potom som hľadal jeho pomoc, na moje prekvapenie mi povedal, že mi s mojím prípadom pomôže, pretože bez riešenia nie je problém. . Povedal mi, čo mám robiť, pracoval pre mňa a môj manžel sa po dvoch (2) dňoch vrátil, ako sľúbil. Tu oslavujem, pretože môj manžel je opäť doma a naozaj si užívame môj manželský život. Budem pokračovať v písaní na internete o dobrej práci pána Voodoo. Ak čelíte výzvam vo svojom milostnom živote alebo v akomkoľvek inom aspekte života, kontaktujte Pána Voodoo teraz. Napíšte mu voodooconnect60@gmail.com alebo cez WhatsApp na +2348097014925

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!