Někdo cizí v domě - Shari Lapena | recenze

14:19 Ivcca 11 Comments



Kousek od New Yorku stojí překrásný dům mladých novomanželů Karen a Toma Kruppových. Jsou šťastní, ostatně nic jim v životě nechybí. Karen je milující věrnou manželkou, jejíž muž sklízí pracovní úspěchy a hned v domě vedle bydlí její nejlepší kamarádka Brigit. Co víc si přát?
Jednoho dne se však idylka roztříští jak sklo, když se Karen za záhadných okolností vybourá. Spořádaná žena najednou vyběhne z domu, nezamkne, nevezme si mobil a uhání autem, jak kdyby jí šlo o život. Na konci zběsilé jízdy ji čeká bouračka, která jí nejenže zajistí několika denní pobyt v nemocnici, ale také ztrátu paměti. Proč se vybourala a před čím ten osudný večer utíkala?

Shari Lapena si mě získala už svou prvotinou Manželé odvedle. Přirozeně jsem se tedy nemohla dočkat, jaký vývoj nás čeká v novince této autorky, která nese slibný název Někdo cizí v domě. Opět se čtenáři do rukou dostává  něco mezi krimi a thrillerem, proložené samozřejmě notnou dávkou více či méně komplikovaných mezilidských vztahů. Žánrově se autorka drží zajetých kolejí a volí podobnou atmosféru, jako v Manželích odvedle. Čeká vás přímý, jasný děj, malé množství postav a svižné tempo ještě umocněné tím, že je příběh rozdělej do mnoha krátkých kapitol. Zkrátka tuhle jednohubku máte přečtenou během jednoho až dvou dnů.

Jako největší pozitivum vnímám čtivost knihy. Od začátku jsem byla zvědavá, jak se děj bude vyvíjet, bavilo mě sledovat a odhadovat sebemenší zvraty (a že jich bylo požehnaně) a za to patří autorce velká poklona. Shari Lapena prostě umí psát tím výjimečně poutavým způsobem, kdy je děj přímočarý a ne přehnaně složitý, ale zároveň nabízí dost záhad a zvratů, aby vás bavilo číst až do konce a ideálně bez přestávky.

V knize si autorka vystačila s poměrně malým množstvím postav. Karen působí jako panička se spořádaným životem a nikdy nevybočující z davu. Její manžel je občas tak trochu natvrdlý, ale udělá  pro jejich spokojené manželství vše. Další, kdo doplňuje hlavní hrdiny, je otravná sousedka Brigid, která je moc urputná a vlezlá, než abych dokázala uvěřit, že se s ní někdo může doopravdy kamarádit. Nechybí zde ani sympatická dvojice detektivů, která v příběhu bohužel nehraje prim a autorka ji občas trochu odsouvala do pozadí.

Byť je znát, že se autorka od své předchozí knihy hezky vypsala, ani zde se nevyhnula pár věcem, které mi vadily už v Manželích odvedle. Jedná se hlavně o závěr knihy, který je přemrštěný a navíc zazděný nebetyčným klišé. Obzvlášť pak poslední zhruba tři strany bych z knihy naprosto vyškrtla. Hlavní zápletku a šokující odhalení jsem bohužel odtušila už v půlce knihy. I tak jsem si však čtení opravdu užila a určitě tuto žhavou novinku doporučuji i vám. Jen u těch konců si se Shari Lapenou zatím moc nesedneme.

80% 

11 komentářů:

  1. Přesně tenhle typ thrillerů mám moc ráda. Nejdřív si ale od autorky potřebuji přečíst Manželé od vedle, na které se chystám už snad sto let...:-D

    OdpovědětVymazat
  2. Manželé odvedle mě zklamali, ale jsem zvědavá, jak se autorka posunula dál, takže tuhle si nenechám ujít :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, doufám, že Někdo cizí v domě ti padne do noty :)

      Vymazat
  3. Joo, těším se, i když už jsem pár knížek s motivem "utíkám, vybourám se a nic si nepamatuju" četla, tak jsem zvědavá, jestli mě autorka rozuzlením překvapí :) Koukám, že s tím koncem se nepoučila ani v téhle novince. Už abych si udělala vlastní obrázek, protože na pohled knížky vypadají moc hezky a tvoje recenze prostě nalákají :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem taky moc zvědavá, co na to řekneš :) Děkuju moc za komentář!

      Vymazat
  4. Super recenze. Doma mám už nějakou dobu Manželé od vedle. Když se mi bude líbit tato knihy, přečtu si i Někdo cizí v domě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Manželé jsou také super, snad tě kniha také zaujme.

      Vymazat
  5. Pěkná recenze! :-) Manželé odvedle mne zklamali, ale chtěla jsem dát autorce ještě jednou šanci. Někdo cizí v domě mi připadalo jako lepší kniha, ale taky jsem bojovala s pár věcmi. A musím s tebou souhlasit ohledně toho konce, ten se moc nepovedl. Byl překombinovaný a úplně zbytečně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! :) To je škoda, že tě zklamali, mě se líbili :) Ale překombinované konce, to je asi autorčin nešvar :D

      Vymazat
  6. Pochopila jsem správně, že bridgit je těhotná s Tomem? A další věc, co mi do hlavy nejde, je, jak je možné, že ta vraždu nešla teda sedět ani jedna z nich?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!