Manželé odvedle - Shari Lapena | recenze

21:22 Ivcca 5 Comments


Anne a Marco mají celkem spokojené manželství. Žijí v krásném domě se svou šestiměsíční dcerkou Corou. Jejich sousedé je pozvou na večírek, má to však jednu podmínku - dítě nechat doma. Nechtějí si přeci nechat zkazit večer "pro dospělé". A tak se manželé rozhodnou, že Coru nechají v postýlce. Jsou hned ve vedlejším domě, každou půlhodinu dcerku budou chodit kontrolovat a navíc u sebe budou mít celý večer dětskou chůvičku. Nemůže se přece nic stát..

Přesně, jak slibuje nápis na obálce, v této knize vás čeká strhující příběh plný zvratů. Čtenář sleduje příběh dvou lidí, kteří učiní jedno zdánlivě nezávadné rozhodnutí. Nechají svou dceru doma samotnou. Jen na chviličku, je přece malá, z postýlky se sama nedostane a oni u sebe budou mít celý večer chůvičku. Když se pak vracejí z oslavy domů, čeká je nepříjemné vystřízlivění. Cora ve své postýlce není.

Manželé odvedle se vezou na vlně velkého úspěchu, který poslední dobou sklízejí thrillery jakoby vystřižené z běžného života, zaměřující se na sociální vazby a vztahy okořeněné nějakou tou vraždou nebo záhadným zmizením. Je těžké nepřistupovat k této knize s obavami, obzvlášť se všemi těmi nápisy slibujícími bestseller. Samotný děj se rozbíhá opravdu rychle a po pár stranách stojíte uprostřed policejního vyšetřování. Otázka je jasná - kdo unesl šestiměsíční miminko a proč? Ze začátku se zdá, že neexistují žádné stopy, postupem času se však nitky začínají pomalu rozplétat. Napětí je po celou dobu skvěle dávkováno, což čtenáře udržuje neustále v pozoru a očekávání. Namáháte mozkové závity a domýšlíte si nejrůznější teorie, ale autorka vždy dokáže přijít s nějakým překvapivým detailem, který osvěží děj a přinutí čtenáře dumat nad celým příběhem ještě více.

Více pozornosti bych zaměřila na samotné postavy, jakžtakž se dozvíte něco o Marcovi a Anne, ale ostatní postavy na mě působily odbytě a nepropracovaně. Kdyby se jim autorka věnovala více, pozvedla by knihu na další úroveň. Například policie působí, že je v knize jen jako doplňkový element, což mě občas trochu mrzelo.

Co se týče děje a způsobu psaní, musím říct, že jsem byla nadšená. Manželé odvedle jsou přesně tím typem knihy, u kterého přestáváte vnímat okolí a soustředíte se jen na zběsilé otáčení stran, které se navíc díky lehkosti, s jakou autorka píše, čtou opravdu samy. Sebevíc se může na začátku zápletka zdát zjevná, postupem času budete více a více překvapeni a až skoro až do posledních stran vás autorka bude držet v napětí.

Jediné, co bych knize vyčetla, je posledních zhruba pět stran, kde se příběh zvrhává v něco poněkud absurdního a překombinovaného. Odmyslet si tento závěr, který byl za mě opravdu navíc, hodnotím Manžele odvedle celkem vysoko. Je to vynikající kniha, u které si odpočinete, ale která má svou kvalitu, je promyšlená a čtivá. Zkrátka přesně taková, jaká má dobrá kniha být.

85%

5 komentářů:

  1. Skvělá recenze, těším se moc :)
    Někdy nechápu, že si autoři dají do knížky tolik postav, když se jim třeba nedokáží úplně věnovat, ubírá to na té věrohodnosti, o kterou se třeba z počátku snaží. Stejně tak je takový nešvar rychlého a překombinovaného konce, kdyby tam těch poslednních pár stránek někdy nebylo.. Ale co, jsem na to zvědavá i tak :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! :) Jsem moc zvědavá, jak se ti bude knížka líbit a jestli ti bude konec připadat taky překombinovaný :D Ale chápu, že ten seznam knih k přečtení je teď obzvlášť dlouhý :)
      Děkuju za komentář <3

      Vymazat
  2. Na tuto knihu jsem četla veskrze neutrální až mírně negativní názory. takže jsem od koupení upustila, ale tys mě zase nevnadila :-)
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem slyšela nejrůznější názory, ale fakt mě to bavilo :) Jasně, není to veledílo, ale má to myšlenku a hlavně je to ohromně čtivé, což na knihách oceňuji. Děkuji moc za komentář!

      Vymazat
  3. Super recenze :) Tuto knihu mám už delší dobu doma, ale ještě jsem se k ní nedostala :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!