Tesla - génius, který zkrotil elektřinu - David J. Kent | recenze

15:42 Ivcca 4 Comments



Nenajde se asi nikdo, kdo by nikdy v životě neslyšel o Nikolovi Teslovi. Před pár dny to bylo přesně 75 let od smrti tohoto významného vynálezce srbského původu. Tesla toho pro vědu udělal spoustu, díky němu známe například střídavý proud, rádio nebo třeba elektromotor. Přesto zemřel téměř bez prostředků a celý život se potýkal s nepochopením a skepsí. Kdo byl tento člověk a co předcházelo jeho úspěchům? David J. Kent vám v populárně naučné knize předkládá poutavě napsaný životní příběh jednoho z největších velikánů.

Kdo byl Nikola Tesla? Každý známe alespoň jeden vynález, kterým obohatil lidstvo. Jaký byl ale tento člověk v soukromí? Milovník knih, muž se spoustou podivných zvyků, trpící obsedantně kompulzivní poruchou a často i samomluvou. Trpěl vidinami, které mu způsobovaly úzkost a potíže. Měl fóbii z bakterií, z toho důvodu nerad podával lidem ruku a pokud už opravdu musel, rychle si ruce spěchal umýt. Navzdory tomuto strachu měl celý život zvláštní vášeň pro holuby a pravidelně vyrážel do ulic hledat zraněné ptáky, o které se následně staral. Ano, geniální mysl je vždy tak trochu obestřena tajemstvím. A čtenář má nyní možnost alespoň trochu nahlédnout do té Teslovi.

Nakladatelství Jota nám do rukou vkládá překrásně zpracovanou knihu, která je moc poutavá na to, abychom ji označili za obyčejný životopis. Dočkáte se kvalitního papíru plného nádherných ilustrací, doplňujících fotografií a grafik, které z textu učiní ještě čtivější příběh. Nic na této knize není obyčejné a já si užívala nejen čtení, ale i pouhé listování tímto skvostem. Všechny doplňující materiály, které jsou v knize zahrnuté, činí z životního příběhu Nikoly Tesly něco pochopitelného pro každého. Ať již se o vědu zajímáte nebo ne, tato kniha vám bude dobrým náhledem jak do soukromí slavného vědce, tak do jeho vědecké kariéry. Ať už mluvíme o schématech nebo dobových fotografiích, zajímavých ilustrací se dočkáte téměř na každé druhé straně.



Nikdy jsem životopisy příliš nevyhledávala, nicméně věda je pro mě fascinující a když jsem se dozvěděla o tomto zajímavém vydání mapujícím Teslův život, musela jsem ho mít. A rozhodně jsem nebyla zklamaná. Nečekají vás příliš odborné texty ani technické detaily a všechny aspekty pochopí i naprostý lajk. Naopak více než o vynálezech se dozvídáte o osobním životě Nikoly a jeho dlouhé a občas poněkud kostrbaté cestě.

Tesla - génius, který zkrotil elektřinu bych doporučila každému, kdo se chce dozvědět více o tomto člověku, koho zajímá věda a rád se naučí a dozví něco nového. Věřím, že tato kniha bude také skvělým dárkem. Nejen díky výjimečné vizuální stránce, ale také proto, že darovat vědomosti je přece jen jedna z nejlepších věcí, co můžete ostatním dát.

80%

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji nakladatelství Jota.
Knihu můžete koupit ZDE.

4 komentáře:

  1. Fyziku moc nemusím, protože jí nerozumím. Ale už dlouho se odhodlávám pustit se do nějakého fyzikálního čtiva, přiblížit si to a třeba se trošinku vzdělat. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že tohle by byl super začátek :) Sice se tam zmiňují o Teslových vynálezech, ale vynechávají odborné detaily a zaměřují se více na jeho život. Je to moc zajímavé, takže určitě mohu doporučit :)

      Vymazat
  2. Nejen obsahově, ale opravdu i graficky vypadá kniha poutavě, kouzelně.
    Je zvláštní, jak se takové geniální mozky ve většině případů liší i v sociálních kruzích, mají své psychické problémy atd., potýkají se s nepochopením a nakonec z nich budoucí lidstvo čerpá...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jak píšeš :) A to je hrozně fascinující. Proto mě bavilo, že se kniha dost zabývá Teslovým osobním životem, tím, co bylo za všemi jeho úspěchy. No, nikdy mě tyhle věci nepřestanou fascinovat :) Děkuji moc za komentář.

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!