Píseň zimy - S. Jae Jones

15:14 Ivcca 14 Comments


"Převyprávění tajemné pohádky o Králi duchů, podzemní říši a velké lásce."

Dávej si pozor na skřety a zboží, které prodávají. Liesl celé své dětství poslouchala krásné a tajemné příběhy o Králi skřetů – o nezbedném panovníkovi, který vládne podzemí, o Králi duchů, který ji inspiroval ke skládání hudby. Poté ale Liesl vyrostla a musela své sny o králi a skládání hudby nechat stranou a věnovat se praktičtějším věcem. Avšak když zmizí její sestra Käthe, jen Liesl ví, že ji odnesli skřeti, a vydává se do podzemní říše, aby ji zachránila a přivedla zpět. Král podzemí jí sestru vydá pouze pod jistou podmínkou – Liesl se pro ni musí obětovat. Bez smrti se nemůže svět znovu zrodit, zimu nevystřídá jaro, a tak Liesl nabídne králi svou ruku. V podzemní říši Liesl pomalu ztrácí sílu a jako králova nevěsta umírá. Čeká ji velké rozhodnutí: Obětuje svou lásku, anebo nastane konec světa?

Jakou jinou knihu zvolit ke čtení v období přicházející zimy, než právě Píseň zimy, která vás již svou zasněženou obálkou láká zalézt do tepla deky spolu s horkým čajem? Z anotace zjišťujete, že vás na necelých čtyř stech stranách čeká pohádkový příběh o takzvaném Králi duchů. Hned z počátku jsem byla okouzlená krásným provedením knihy a grafickou úpravou kapitol. I když mám radši knihy s přebalem, musím uznat, že Píseň zimy se po grafické stránce celkem povedla.

Uvnitř pak čtenáře čeká magický příběh, kde je již od prvních stran znát autorčina snaha o navození co nejsilnější pohádkové atmosféry. Příběh se odehrává v jakémsi světě podobném tomu našemu, o kterém se toho jinak příliš nedozvídáme. Hlavní hrdinka Liesl žije se svou rodinou v malé vesničce a již odmala slýchá od své babičky strašidelné příběhy o zlomyslných skřetech a děsivém Králi duchů. Rozvíjením pozadí příběhu se autorka příliš nezabývá, takže sice víte, že jsou zde nějací skřeti, kteří žijí zahnaní do podsvětí, ale proč tomu tak je a co vše se v minulosti odehrálo, to vám je odhaleno jen velmi zlehka.

"Vy smrtelníci jste všichni tak netrpěliví. To je asi tím, jak máte pořád kolem krku ruku smrti."
Vyjadřování postav je spisovné a uhlazené, nejspíš s cílem působit zastarale a vznešeně. Což u knih moc ráda nemám a řekla bych, že ve výsledku to akorát lehce znepříjemňuje čtení. Líbila se mi však příjemná vánoční atmosféra, která dokresluje už tak pohádkový příběh plný všudypřítomné bělostné zimy, skřetů a jiných magických stvoření. Celá kniha je protknuta také hudbou. Postavy hrají na klavír, housle i zpívají a je úžasné ztotožnit se s autorčiným popisem této vášně. Každý, kdo hraje na nějaký nástroj toto netradiční zpestření ocení.

Navzdory zajímavému začátku zde však bylo mnoho věcí, které se u mne neshledaly s pochopením. Vadilo mi neustálé náhodné používání německých oslovení, jejichž význam v ději jsem naprosto nepochopila. Prostě jen tak náhodně do děje mrsknu německé slovíčko a je to. Hlavní hrdinka byla ze začátku spíše nevýrazná, zhruba v půlce knihy se z ní však stává hysterická "drama queen". A nejspíš také trpí krátkou pamětí, soudě dle toho, že na jedné straně nad Králem duchů vzdychá a prahne po něm a jakmile otočíte na stranu druhou, rozmlátí mu znenadání půlku obýváku.

Tím se dostávám k další skutečnosti, která mi poměrně vadila, a sice, že kniha byla plná rozporů. Liesl je tak nějak průběžně naplněná vztekem na Krále duchů. Pochopitelně, když jí naboural rodinu a ukradl sestru. Ale najednou o pár stran dál po něm touží a nemastný neslaný grázlík jí rozechvívá kolena. Na jednu stranu se autorka snaží vytvořit pohádkový příběh, který celou dobu působí zacílený spíše na mladší čtenáře, ale najednou jako blesk z čistého nebe se dočkáte lehce erotických scén, u kterých se autorka rozhodně nebojí popisu každého detailu. Takové scény pak absolutně nezapadají do konceptu celé knihy a něco, co mohlo být originální pohádkou, se stává obyčejnou, klišé přeplněnou young adultovkou, z jejíž rozpačitosti a nerozhodnosti jste ve výsledku jen otrávení.

Nakonec jsem z knihy silně rozčarovaná. Děj byl zmatený a navzdory obrovské délce se tam nic moc nedělo. Kdyby autorka děj razantně zkrátila, rozhodla se, jaký žánr chce vlastně psát a vyloučila nějaké nelogičnosti, mohla by z toho možná být zajímavá vánoční povídka. Takhle se ale dočkáte jen dlouhého pomalu plynoucího děje, bez špetky napětí nebo zvratů.

50%

14 komentářů:

  1. Na začátku recenze jsem si říkala, že knížka vypadá opravdu dobře. Pak jsem se ale dostala k popisu hlavní hrdinky a myslím, že si knížku raději odpustím. Nemám ráda jak nevýrazné postavy tak 'drama queen' takže asi nic pro mě. :D
    Fandom Before Blood CZ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla to fakt zvláštní kombinace :D Prostě jak kdyby autorka nevěděla, jak to teda chce psát. No, rozhodně jsou lepší knihy ke čtení :)

      Vymazat
    2. Tak aspoň jsem si udělala jasno. :D :)

      Vymazat
  2. Aha.
    Tvoje recenze mě překvapila. Ale na knihu se stejně nechystám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se na to těšila :D Takže po dočtení jsem si taky pomyslela takové velké "AHA." :D

      Vymazat
  3. Taky mě Píseň zimy zklamala... Vůbec jsem nechápala, co Liesl na Králi duchů vidí. Zatím to vidím tak, že pokračování asi spíš vynechám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas! To mi naprosto nešlo do hlavy :D Nejen, že byl nudnej, ale ještě zlej.

      Vymazat
  4. Na recenzi jsem se těšila a sepsala jsi to skvěle. Přesně, jak jsme se bavily, na začátku bych si řekla, že to je přesně to, co potřebuju k příchodu zimy, potom ale přišel drsný pád zpátky na zem. Německá slovíčka, otravná hrdinka, která neví, co chce a autorky skákání z pohádkového příběhu do erotické literatury? Ne vždy se to hodí a zkusit do něčeho dát všechno, aby se to lépe prodávalo - to jednoduše nefunguje :) Slyšela jsem více spíš negativních názorů na knížku, takže se jí vyhnu. Snad tě nestála tolik času a ty se teď pustíš do něčeho lepšího :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! :) Byť se nepovažuji zrovna za příznivce pohádek, tak jsem na začátku knihy musela zcela objektivně uznat, že tohle by mohla být dost zajímavá kniha (a tak trochu odpočinek od žánrů, které běžně čtu). No a pak se to zvrtlo, že ani nechápu jak :D Takže určitě sáhni po něčem jiném. Navíc, rozhodě to není zrovna útlé dílo, takže toho "promarněného" času bylo víc než dost :D No, už jsem se zase vrátila do čtení Podle skutečného příběhu, tak to mi doufám zlepší náladu <3

      Vymazat
  5. Obálka knížky se mi strašně líbí, ale díky recenzím ji asi číst nebudu... Možná někdy až se dostane do levných knih, tak ji zkusím :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, obálka krásná, ale to bohužel nestačí :D Sáhni po něčem lepším. A nebo půjč v knihovně :)

      Vymazat
  6. Knížka na mě čeká a podle ohlasů není ani o co stát, trošku lituji svého rozhodnutí, že jsem si ji vzala k recenzi :-(

    OdpovědětVymazat
  7. Knižka ma čaká na poličke, no začínam sa trošku obávať... Vyzerá to na jednu stranu fajn, ale zase len také priemerné :/ Každopádne veľmi pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
  8. Super recenze. O této knize pořád přemýšlím, ale asi si ji nepřečtu. Mám rozporuplné pocity už jen z tvé recenze :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!