Návrat z temnoty - Liz Coley | recenze

19:53 Ivcca 11 Comments


Kdybyste mohli jednoduše vymazat svoje nejhorší vzpomínky, udělali byste to? Zůstali byste tím stejným člověkem? Co byste získali? Co byste ztratili?

S prvními paprsky slunce se brzy ráno na dětském táboře uprostřed lesů probouzí třináctiletá Angie. Jen rychle opustit pohodlí stanu a odskočit si, skrytá před zraky ostatních hustým lesním porostem. Jenže není skrytá před všemi, někdo ji přece jen vidí. Od zmizení Angie uplynuly tři roky a vyšetřování nepřineslo žádné výsledky. Po dívce jako by se slehla zem. Pak se však jednoho dne z ničeho nic objeví ve dveřích svého domu. Špinavá, zraněná, ale hlavně bez jediné vzpomínky na to, co se během posledních tří let dělo.

Lidská mysl je fascinující, nepochopitelně složitá a skrývající spoustu tajemství, kterým možná nikdy nepřijdeme na kloub. Proto obdivuji odvahu každého spisovatele, který se pokusí alespoň část jejích tajemství zmapovat a převést do knižní podoby. Liz Coley si pro svůj příběh vybrala jednu z nejméně probádaných poruch osobnosti. Angie, hrdinka Návratu z temnoty, trpí disociační poruchou identity. V jejím mozku se vytvořilo několik alternativních osobností, které se vyvinuly tak, aby Angie dokázala zvládnout trauma z únosu. Kniha však není jen o psychice člověka, je hlavně příběhem o strastech, které musí mnoho dětí přetrpět. O lidech, kteří nemusí být na první pohled tací, jací se zdají. A o síle člověka bojovat se vším, co mu život postaví do cesty.

Příběh začíná záhadným návratem Angie domů. Na nic si nepamatuje, ale na jejím těle jsou zvláštní stopy, které prozrazují, že poslední tři roky jejího života rozhodně nebyly žádnou procházkou růžovým sadem. Záhadné rýhy na rukou a nohou spolu se spoustou jizev značí, že byla Angie nejspíš obětí dlouhodobého zneužívání. Nyní si však musí poskládat jednotlivé dílky složité skládačky dohromady a pokusit se vzpomenout si, co se s ní dělo. Byť téma knihy není příjemné a mně bylo při čtení občas vážně mizerně, autorka ho zpracovala s citem, nevyžívala se v děsivých detailech a útrpných zážitcích hlavní hrdinky. Kniha se tak stává dle mého názoru vhodnou například i pro "teenagery".

Samotný příběh je neuvěřitelně čtivý, já měla celou knihu přečtenou během pouhých dvou dnů. Postava Angie je velice zajímavá. Dospívající dívka připravená o svou dětskou nevinnost, což bylo nejspíš jedním z důvodů jejího předčasného dospění. Ke konci knihy se nesetkáváte s vyděšenou šestnáctiletou dívkou, ale máte pocit, že před vámi stojí dospělá rozumná žena. Nebýt Angiiného středoškolského života, kterým je příběh prokládán, člověk by skoro zapomněl, že je teprve dítě. Celkově si myslím, že autorka všechny psychické pochody Angie i jejího okolí skvěle vystihla. Dočkáte se i témat jako je šikana nebo mediální hyenismus. Je těžké obsáhnout tolik nepříjemných a těžkých témat a stále udržet knihu čitelnou nejen pro citově velice odolné jedince. Autorce se to však dle mého povedlo a všechny aspekty dávkovala postupně a přiměřeně.

Nevýhodu spatřuji ve velmi snadné předvídatelnosti děje. Avšak nutno říci, že toto není kniha, u které by odhalení zápletky kazilo čtenářský zážitek, takže mi to ve výsledku ani nevadilo. Spíš než o krimi thriller se jedná o psychologickou sondu do nejhlubších temnot lidské mysli. Tato sonda je stejnou měrou děsivá jako zajímavá. A přesně takové je i samotné čtení této knihy.

Návrat z temnoty vám rozhodně mohu doporučit. I když se nejedná o oddychové čtení, nebudete litovat, že jste se do této knihy pustili. Ano, občas je to náročné a cítíte silný smutek nad utrpením mladé dívky, které jako by nemělo hranice. S ještě palčivější bolestí si však čtenář uvědomuje, že podobné příběhy se odehrávají po celém světě, každý den. Možná právě teď, když čtete tyto řádky.

80%


11 komentářů:

  1. Skvělá recenze! O knížce jsem neslyšela, ale určitě si mě na ni nalákala!

    OdpovědětVymazat
  2. Ja som ju mala požičanú z knižnice pred rokom a niečom a nedočítala som ju. Chcela som skúsiť niečo iné, avšak ja som strašná citlivka a takéto témy zvládam fakt ťažko. Ale to čo som z nej prečítala asi do strany 110 tak to bolo zaujímavé a je strašné pomyslieť na to, že niečo také sa skutočnosti naozaj môže niekde diať...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, že to není zrovna kniha pro slabší povahy. Taky to pro mě občas bylo hodně náročné, měla jsem z toho hrozný pocit a furt jsem na to musela myslet. Ale čte se to samo :)

      Vymazat
  3. Tvoje recenze se mi četla skvěle. :)
    Po knize jsem kdysi pokukovala, ale nakonec to nedopadlo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) Třeba se k tobě nakonec ještě dostane!

      Vymazat
  4. Jé, touhle recenzí jsi mě potěšila, tahle knížka se mi totiž fakt moc líbila. ^^ Akorát jsi mi zároveň připomněla naše včerejší povídání o přejmenovávání titulů. Tuším, že v originále je to jen její věk. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda! :) Ano, máš pravdu, tohle je přesně ten případ, o kterém jsme se bavily :D Přitom - co bylo špatného na původním názvu? Přijde mi to zvláštní, asi by mě mrzelo, kdybych byla spisovatelka a v zahraničí si vesele přejmenovávali moje knížky :D

      Vymazat
  5. Hrozně mě mrzí, jak málo je tahle knížka známá, protože si rozhodně zaslouží mnohem víc pozornosti.
    Skvělá recenze, zachytila si všechno to podstatné! Povedlo se ti mě nalákat k opětovnému čtení :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Jsem strašně ráda, že jsem se o ní díky vám dozvěděla, jinak bych si ji sama od sebe taky nekoupila :) Děkuji <3

      Vymazat
  6. Jak psala Pája, je strašná škoda, že se o téhle knížce ví tak málo. Už je to několikáté překvapení z Levných knih pro mě. Návrat z temnoty rozhodně stojí za to, mrazilo mě u toho čtení a je to děsivé. Je super, že píšete recenze i na tyhle starší kousky, třeba se to rozšíří mezi další lidi :) Skvělá recenze.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!