Úskalí „duhové“ knihovny

11:56 Ivcca 22 Comments


Jednou za čas vždycky dostanu strašně fajn nápad, kterej se však po chvíli obrátí proti mě. Tak třeba posledně to byl nápad přerovnat si knihovnu. Vzhledem k tomu, že pro knížky už nemám místo, tak to bylo i tak trochu nezbytné. Všechny knihy jsem vyndala z poliček a pak to přišlo, ta osudová myšlenka. Co kdybych si je srovnala hezky podle barev, jak to vidím každou chvíli na Instagramu? To co vypadalo jako super nápad se rázem proměnilo v horor, ve kterém jsem narazila hned na několik problémů, ze kterých jsem se poučila a proto vám je teď jako moudrá a zkušená přerovnávačka knih mohu předat. I u tak zdánlivě jednoduché činnosti, jako je přerovnání knih podle barev, se totiž může vyskytnout hned několik zádrhelů. Pro představu:

1) Rozdílná výška poliček. Kdo by řekl, že taková prkotina může mít nějaký význam? No, může. Hned první polička v mé knihovně je ultra nízká, takže se do ní vejdou jen takový ty nejmenší paperbacky. Takže se nerozhodujete podle toho, jestli chcete svou "duhu" začít fialovou, modrou nebo zelenou, ale podle toho, kolik malejch knížek máte od jaký barvy. Vyhrála červená. Poté, co ani těch červených nemáte dost a zbylé dvě knihy do knihovny doslova natlačíte, okamžitě víte, že duhová knihovna možná nebyl nejlepší nápad. Ale když už jsem se do toho dala..

2) Jak jdou barvy vlastně po sobě? Po červený oranžová, to zní logicky. Pak žlutá? A co po žlutý?
Zelená? Takže přijde na řadu vše vidoucí Google, ale jak vlastně Googlu inteligentně sdělit, že chci vědět, jak jdou barvy po sobě? Po pěti minutách neúspěšného hledání přijde na řadu Instagram a spásná myšlenka, že to prostě obšlehnu od jiných knihomolů. Jenže oni mají zaprvé pětkrát větší knihovnu než já a taky nemaj problém s tím, že mají jen 5 zelených knížek a že nemají žádnou růžovou, která by vypadala v tý knihovně fakt skvěle.

3) Koupi každé další knihy si hodně, HODNĚ dobře promyslíte. Protože pokud si koupím červenou, tak jí budu muset cpát do tý malý poličky. A vůbec, kvůli jedný knížce budu muset pokaždý přestavit celou knihovnu.

4) No a ve výsledku to samozřejmě vůbec není taková hitparáda jako na Instáči. Kde jsem udělala chybu? To ta malá knihovna, mohlo mě napadnout už na začátku, že to v ní nevynikne.

5) Poslední poznatek je, že většina knih má černé hřbety. Takže moje malá úzká knihovna je hezky barevná, ale při pohledu na zbylé dvě upadám do menší deprese.

Pokud byste si chtěli taky vytvořit duhovou knihovnu, promyslete si to dvakrát. Protože pak už není cesta zpátky.
No nic, jdu do knihkupectví, potřebuju nějaký ty růžový knížky!

Mějte se krásně ♥

22 komentářů:

  1. Já mám duhovou jen jednu poličku, a to svoje oblíbence. A nějakým zázrakem mi to vychází nejen podle barev, ale i velikosti :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Já mám velkou knihovnu a i když se mi duhová líbí, je značně nepraktická. Vypadá dost blbě když je každá kniha jinak velká a působí to dost zubatě. Navíc nemám ráda rozdělené série... Na focení je to pěkné, ale jinak duhovou knihovnu ocení jen ten, kdo ji má tak akorát pro parádu... Já mám jiný systém, řadím podle nakladatelství :-D
    Jinak barvy bych řadila podle pastelek - bílá, žlutá, oranžová, červená, růžová, fialová, modrá, zelená, hnědá, šedá a černá ;-) :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také nemám ráda rozdělené série, původní plán byl rozdělit to podle barvy, ale série nechat u sebe.. Jenže jsem potřebovala malou červenou knížku do horní poličky a skvělý adept byla Vražedná pomsta :D No a pak už se to vezlo, byla jsem z toho už tak vyčerpaná, že sem tam ty knížky sázela série nesérie.

      Vymazat
  4. Jak vyrábějí ty poličky různě velké, to mě vždycky zničí. Co to má vůbec za smysl? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně!!! :D Já z toho úplně rostu, už se těším na stěhování a novou knihovnu. Alespoň vím, na co si dávat pozor.

      Vymazat
  5. Já jednou něco podobného udělala, ale jen v rámci výzvy, pak jsem to zase hned při nejbližší možné příležitosti poskládala podle velikosti. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se to zatím takhle líbí, ale věřím, že za chvíli se mi to okouká :D Docela ráda tu knihovnu třeba jednou za půl roku přeorganizuji. Tak uvidíme, jaký systém zvolím příště.

      Vymazat
  6. Popravdě by mě ani nenapadlo si zřizovat duhovou knihovnu. :D Vyrostla bych z toho, že série nemám u sebe (a už vidím, jak si snažím marně vzpomenout, kterej z těch desítek dílů Zeměplochy má jakej hřbet, to tak), že autory nemám u sebe, že ty knížky nejsou podle velikosti (z čehož rostu i teď, když mám různě velký knížky stejnýho autora, ale tady bych neměla autora a ani velikost, a to by mě už asi švihlo)... Nemluvě o tom, že teda povětšinou nemám knížky s hezky barevnejma hřbetama, protože u fantasy a sci-fi se to prostě tak nějak nenosí. Nebo aspoň u toho, co mám já. Samá tmavě modrá, tmavě zelená, vínová, černá, černá... :D Takže jo, na obrázku ty duhový knihovničky vypadaj moc pěkně, ale vlastnit bych je fakt nechtěla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak už jsem psala v komentáři výš, původně jsem chtěla rozdělit vše podle barvy, ale série nechat u sebe. Jenže mám hlavně knihy s černými hřbety, takže jsem si uvědomila, že jestli chci vůbec nějakou duhu, tak ty série musím rozdělit (a to to fakt nesnáším). Pak už jsem byla z toho přerovnávání tak otrávená, že jsem to skládala a neřešila série, autory nic :D Hlavně abych měla konečně hotovo.

      Vymazat
  7. Taky jsem jednou ze srandy zkoušela, ale nepočítala jsem s tím, že bych to tak nechala natrvalo, páč mít série od sebe, to by mě jeblo. + Taky jsem zkoušela podobnou úzkou knihovničku jakou máš ty. :D Je to zlo, dá to děsnou práci a já už bych to nikdy neabsolvovala. :D Teď mám seřazeno podle velikosti a můj vnitřní perfekcionista je dosyta spokojený. A navíc je to ta neskladnější verze, kdy se využije každý prostor. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byla taky vždycky zastáncem toho, že série musí být u sebe :D No ale jak vidíš.... Každopádně kdybych chtěla větší, tak bych musela přestavit celý pokoj a jelikož se mi taky blíží stěhování, tak to nemá moc cenu. Ale v novém bytě bude nová a velká knihovna :D

      Vymazat
  8. Ja som niečo ako dúhovú knižnicu spravila z posledných kusov kníh, keď som ešte robila ne jednej menšej pobočke v Levných knihách. Kníh som mala dostatok a vyniklo to naozaj krásne. Najviac ma ale potešilo, že holky to tak udržovali ešte nejakú dobu po mojom odchode. :)
    Aj doma som mala kedysi knihy podľa farieb, teraz už ale preferujem vlastný systém. K farbám sa možno ešte vrátim, ak presiahnem aspoň tisícku kníh a budem mať bielu knižnicu od stropu až dole, ale zatiaľ som len niekde na päťstovke a knižnicu mám tmavo hnedú do L. Takže by to tak nevyniklo.
    Nie je to ľahké prehadzovať knihy, najmä čím viac, tým horšie, pretože vždy objavíš farbu, ktorú už máš dávno uloženú v poličke a na ďalší kúsok jaksi neostáva priestor. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni to je skvělý nápad! :) Jako zákazníkovi by se mi na to hned líp koukalo, vážně originální nápad. A máš pravdu, na údržbu je to rozhodně náročné. Zatím mi nic nového nepřibylo, ale věřím, že z toho porostu a brzy zase přerovnám s jiným systémem :D

      Vymazat
  9. Pro mě je barevná knihovna úplně nemyslitelná z mnoha důvodů. Kromě těch, které jsou už několikrát uvedeny taky ten, že mé knihovny jsou černé a duha vynikne víc v bílých poličkách (aspoň podle mého názoru).
    Jinak si dovedu představit tu frustraci, když se to nakonec nedařilo tak jednoduše a snově, jak to vždycky vypadá na instagramu. To je jako když mám geniální nápad na fotku na instagram, jen ho nejsem schopná zrealizovat. A tak mé fotky zůstávají průměrné :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tak i tento důvod už tu je uveden, v jediném komentáři, který jsem si před psaním nepřečetla :D nevadí :)

      Vymazat
    2. S těmi bílými poličkami máš asi taky pravdu :) Ale ty máš krásně velkou knihovnu, podle mě by to nakonec nemuselo vypadat špatně. Ale ta práce co za tím je... :D A náhodou, když se snažíš tak máš fotky překrásné! :) <3 Takže jen tak dál. Ale je dobře, že jsi kritická, jen díky tomu pak vznikají krásnější a krásnější fotky

      Vymazat
  10. Po dúhovej poličke snívam, ale kníh mám na to doma málo a miesta ešte menej. Takže ich mám zatiaľ pohádzané kade tade aj keď ma to celkom irituje :D

    OdpovědětVymazat
  11. :D :D Tak to me hrozne pobavilo :D Ale uplne se v tom vidim, policky taky nemam stejne vysoke (u te jedne jsem zamerne kvuli malym paperbackum zvolila nizsi variantu), hierarchii barev taky neznam a mne by se to ve vysledku mozna ani nelibilo, ze by to nemelo jiny nez barevny system, a vratila bych to do puvodniho stavu, je mi to jasne :D Ale super clanek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě bohužel Ikea nedala možnost volby :D :D Poličky byly hezky napevno a nazdar. Děkuji moc! :) Jsem ráda, že Tě článek pobavil.

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!