Ten, kdo stojí v koutě - Stephen Chbosky | recenze

8:47 Ivcca 13 Comments


Když člověk stojí v koutě, může si všimnout spousty úžasných věcí. Ale pak přijde chvíle, kdy je třeba vykročit na parket a začít opravdu žít. Strhujícímu románu Stephena Chboskeho o dilematu mezi nečinností a touhou se dostalo nadšeného přijetí, vyvolal polemiku a získal miliony oddaných čtenářů. Příběh o dospívání na střední škole, který Charlie vypráví v dopisech, je otevřenější a důvěrnější než leckterý deník, zároveň vtipný i sžíravý. Nevíme, kde Charlie bydlí, ani komu píše – máme jen slova, o která se rozhodl podělit. Zmítán touhou žít svůj vlastní život i touhou vymanit se z role, která mu připadla, prozkoumává dosud neznámé území. Před ním se otvírá svět prvních lásek, rodinných dramat i nových přátelství. Svět sexu, drog a Rocky Horror Picture Show, kde klíčem ke štěstí může být například ta správná píseň, díky níž se můžete řítit tunelem a cítit se nekonečně. V Charliem se autorovi podařilo stvořit vypravěče, který vás uhrane a přenese zpět do divokých a intenzivně prožívaných dní na prahu dospělosti, kdy se život podobal jízdě na horské dráze.

Ten, kdo stojí v koutě je kniha složená z dopisů mladého studenta Charlieho. Nevíme, komu jsou tyto řádky adresovány, Charlie své dopisy vždy začíná jen prostým "Milý příteli,". Víme jen a pouze to, co se nám on sám rozhodl říct. Charlie vypráví svůj příběh od prostých každodenních událostí, přes významné milníky jeho života, jako je poznávání přátel, první večírky nebo zkušenosti s drogami. Délka jednotlivých dopisů se různí a stejně tak i pravidelnost, s jakou je hlavní hrdina píše - někdy dopisuje každý druhý den, jindy trvá měsíc, než se "ozve". Jeho příběh se zdá na první pohled obyčejný a námět působí povrchně, ve skutečnosti v sobě však skrývá mnoho hlubokých myšlenek. Ať zrovna prožíváte stejné období, jako Charlie a nebo na období vzestupů a pádů mládí střídajících se jak na horské dráze jen vzpomínáte, tato kniha vám má co nabídnout. Je nespoutaná a divoká stejně jako její hlavní hrdinové. Je smutně nostalgická, úderně vtipná, stále však vážná a dospělá.



Charlie je velice inteligentní a introvertní. Možná právě proto si o něm jeho přátelé myslí, že je "Wallflower" - Ten, kdo stojí v koutě. Všímá si věcí a rozumí jim. Zároveň má trochu zvláštní problémy, o kterých se dozvídáme jen dost útržkovitě, protože ani samotný Charlie jim moc nerozumí. Nejvýznamnějšími vedlejšími postavami jsou pak Sam Patrick. Dva nevlastní sourozenci, kteří Charlieho vtáhnou do víru zábavy a začlení jej do své party. Oba dva jsou výjimečné a sympatické postavy, vrhající se do všech životních výzev po hlavě. A právě díky svým novým přátelům poznává Charlie všechny stránky dospívání, první lásky, rvačky, divoké večírky, ale i to, jak je důležité být upřímný před ostatními i sám před sebou. Dopisní forma dělá z tohoto díla neskutečně čtivý příběh. Občas prostě nemůžete zastavit a v kombinaci s krátkým rozsahem vám garantuji, že tuto knihu máte přečetnou velice rychle. Kniha koncipovaná jako deník má své velké nesporné výhody a mě obzvlášť v tomto případě nesmírně vyhovovala. Do příběhu se okamžitě vžijete, Charliemu rozumíte a možná se občas usmějete nad zkušenostmi, kterými jste si i vy sami prošli.

Tuto knihu s klidným srdcem doporučuji úplně všem a i já sama se k ní, doufám, jednou vrátím. Je to jedna z knih s nepopiratelným kouzlem, kterou si budete pamatovat napořád. Minimálně ten pocit, který ve vás vyvolala, úsměvy nad vtipnými dialogy a vůbec vším, co hlavní hrdinové prožívali. A kdo si dílo přečte, ten pochopí, jak těžké je mluvit o něm a správně vyjádřit pocity, které ve vás vyvolalo. Charlie, nesmírně děkuji za všechny Tvé dopisy. Chci Ti říct, že dospívání občas nestojí za nic, ale nakonec to stejně bude to nejlepší období našeho života a čím víc příběhů si z něj odneseme, tím lépe.

Takže mám pocit, že jsme tím, kým jsme, ze spousty různých důvodů. A na většinu z nich možná nikdy nepřijdeme. Ale i když není v naší moci změnit to, odkud pocházíme, pořád si můžeme vybrat, kam směřujeme. Pořád můžeme něco dělat. A můžeme se snažit, abychom s tím byli spokojení.
90% 

13 komentářů:

  1. Tohle je mé čtenářské top ten a určitě ještě dlouho předlouho bude, protože to prostě jen tak něco nepřekoná. Povrchní? Možná. Ale tak nějak hloubkově a hloubavě.

    Moc pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta kniha je nádherná. Já mám stejně pocit, že autor záměrně použil na první pohled povrchní příběh, aby do něj ukryl nějaké hlubší poselství. Jak je jinak možné, že ten příběh člověka tak zasáhne? Že je mu po dočtení tak krásně?
      Děkuji moc :)

      Vymazat
  2. Jeden z mojich najmilovanejších príbehov... :)

    OdpovědětVymazat
  3. Povedená kniha i film. I recenze ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Knížka mě láká už dost dlouho, navíc když jsou všude zmínky o filmu... měla bych se do ní pustit co nejdřív :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě měla, doufám, že se k ní někdy ještě dostanu :)

      Vymazat
  5. Podle všeho, co jsi napsala, vypadá kniha lákavě, ale přiznám se, že i když jsme o ní už před tím slyšela, pořád nějak nevím jestli se do ní pustit nebo ne.
    Inu, uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se Ti někdy naskytne příležitost, tak určitě neváhej. Mě to trvalo víc než rok, než jsem se odhodlala - a stálo to za to.

      Vymazat
  6. Skvělá recenze! :)
    Určitě připisuji na wishlist!! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Musím přiznat, že jako první jsem viděla film a vůbec jsem netušila, že existuje i knížka. Tvoje recenze mě na ní navnadila a chystám se jí přečíst.:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!