Knižní NEJ roku 2015

14:40 Ivcca 37 Comments

Loňský rok jsem měla možnost přečíst spoustu velice zajímavých knih a protože k tomu začátek nového roku přímo vybízí, rozhodla jsem se vytvořit takový malý žebříček těch nejlepších knih, které jsem za posledních 12 měsíců přečetla. Ale nechybí tu ani tři největší přešlapy nebo třeba nejlepší citáty. Na konci článku navíc najdete odkazy na recenze na knihy, o kterých se v tomto článku zmiňuji.

Nejvtipnější kniha + nejoriginálnější námět + nejlepší hlavní hrdina
3 v 1. To dělá z Marťana mou knihu roku. Bojovala sice v silné konkurenci mnoha knih, jejichž literární hodnota je třebas vyšší, ale v čem Marťana žádná kniha nepřekoná je skutečnost, že mě zasáhl přímo do . Andymu Weirovi se podařilo napsat dílo, které v sobě snoubí hned několik věcí, po kterých doslova šílím. Marťan je droga.

Nejmilejší kniha
Znáte ty knihy, které dočtete a nemůžete se přestat usmívat? Knihy, u kterých jste schopní skvěle si oddechnout a relaxovat, ale zároveň mají literární kvalitu, zkrátka - nejedná se o žádné braky? Pak byste si neměli nechat ujít Ten, kdo stojí v koutě. Stephen Chbosky napsal úžasnou knihu, na kterou jsem si musela celý rok počkat. Rozhodně se podívám i na filmové zpracování s úžasnou Emmou Watson a přemýšlím i nad pořízením knihy v angličtině (přece jen originální název The Perks of Being a Wallflower je ještě kouzelnější - a to ani nemluvím o původní obálce).

Nejlépe napsaná kniha
Chvíli mi trvalo, než jsem ji přečetla a musela jsem si k ní také nejdřív najít cestu. Poprvé jsem začala číst před rokem, ale po několika stranách jsem ji odložila. Letos jsem se k četbě vrátila a Pravidla moštárny zdárně dočetla. Naprosto mi uchvátila, zamilovala jsem do ní a doporučím ji každému, kdo si ode mě bude vyžadovat tipy na kvalitní knihu. Je to jedna z těch knih, která dává správný smysl, až když dojdete na úplný konec, protože ten složí tak nádhernou a dech beroucí mozaiku, na kterou budete ještě dlouho vzpomínat a na ten pocit, který jste po dočtení měli, nezapomenete jednoduše nikdy.

Nejlepší konec
Zakončení příběhu autoři velice rádi kazí. Uspěchanost nebo jen nedostatečné promyšlení - důvodů mohou být stovky. Když má kniha opravdu vynikající konec, cítíte se po jejím zavření, jak kdyby vás někdo skopl ze židle. Nejlepší je pak to tušení pár stran dopředu, že tohle bude prostě něco! Takto geniální konec měla podle mě letos jen jedna jediná kniha a sice Policie, jež vzešla z pera pro mě geniálního poloboha Joa Nesbohø. Děkuji, děkuji, děkuji! Mělo to hloubku, mělo to koule, mělo to drive - co víc si asi tak můžu přát?

Nejkouzelnější kniha
Rádi byste si přečetli něco milého, co vám nesebere víc než dva večery čtení? Pak vám mohu doporučit hned dvě knihy, které jsem vloni přečetla a které na mě takto zapůsobily. Názory na první z nich jsou dost různorodé a vy už možná tušíte, že mluvím o díle Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru. Na někoho tam bylo moc filozofování, moc toho nebo tamtoho, ale mě opravdu sedla. Více informací se dozvíte v mé recenzi, takže se do ní určitě podívejte.
Druhou knihou, kterou zde zmíním je Příliš mnoho Kateřin od Johna Greena, jehož příběhy si po pravdě užívám čím dál tím víc. Tento konkrétní je navíc (v případě mého paperbacku) opravdu pastvou pro oči. Takže kdyby vás děj neoslovil, můžete se minimálně kochat krásnou obálkou až do haleluja (ach ta marnotratnost).

Kniha, která mě srazila jak náklaďák
Nad tím nemusím dlouho přemýšlet, protože nejvíc mě zdecimovala autentická zpověď německé narkomanky Christiane Felscherinow. Věřím, že My děti ze stanice ZOO četl už asi každý z vás, takže není potřeba zabíhat nějak více do detailů. Měla jsem z ní hodně smíšené pocity a abych pravdu řekla, nadělala mi v hlavě pěkný zmatek. Více jsem se rozpovídala ve své recenzi a budu ráda, když si ji v případě zájmu přečtete.
Bohužel ne vždy máme při výběru knih šťastnou ruku a tak jsem se rozhodla přidat ještě jednu kategorii jako takové malé varování pro všechny, kteří nechtějí utrácet peníze za knihy, které pak ani nedočtou. Samozřejmě se jedná o můj názor a vás může být diametrálně odlišný - určitě doporučuji přečíst mé recenze na konkrétní knihy, ve kterých zmiňují konkrétní důvody, proč mi ta která kniha lezla na nervy a proč je podle mě špatná - ano, je to silné slovo, ale tyhle knihy jsou podle mě opravdu špatné.

Knižní odpad
První příšerností, se kterou jsem si ani náhodou neporozuměla, bylo Pod vodou od autorky Juli Zeh. Celý příběh jsem odhadla po několika prvních stranách a postavy jsem měla chuť umlátit jejich potápěčskými ploutvemi. Ano, byla to kniha o potápění a to bylo to JEDINÉ, co mě na tomto jinak ultra nudném díle bavilo.
Číslo dvě z mých přešlapů byla Smrtná zima od Kate A. Boorman. Zde se pro změnu autorka vůbec neobtěžovala tím, že by třeba vymyslela vlastní námět a jednoduše obšlehla něco, co už vymyslel někdo jiný. Proč se namáhat, když už to někde fungovalo, tak si to tak trochu vypůjčím a slíznu smetanu. Možná bych i dokázala přimhouřit oko, kdyby zbytek příběhu neměl chybku, ale to se v tomto případě určitě říct nedá.
No a poslední a zároveň asi největší hrůza, která kdy spatřila světlo světa je Útěk z teritoria smrti od Toma Isbella. Mám takový pocit, že autor chtěl v rámci nějakého sociálního experimentu vyzkoušet, kolik nesmyslů je čtenář schopen a ochoten akceptovat. A nebo si možná myslel, že si třeba náhodou na dobu čtení odložím mozek někam stranou a náramně se nad tímhle odpadem pobavím.

Nejlepší citáty
Velice nerada bych tento výpis končila negativně a proto jsem si to nejlepší nechala na konec. Nevím jak vy, ale mě citáty baví a ty nejlepší si i poznamenávám do mobilu nebo do laptopu. Jen jejich pouhým přečtením se pak vrátíte do atmosféry knihy a je vám prostě krásně. Tady jsou ty nejkrásnější, které jsem letos nasbírala (odpusťte, ale - i když mi to rve srdce - vynechám všechny citáty z Marťana, které jsou sice ultra vtipné, ale víc si je užijete v kontextu, takže pokud jste nečetli, šup pro Marťana!).
"Jen odlišní lidé mají schopnost měnit svět." - Babička pozdravuje a omlouvá se
"Nikdo na světě není úplnej blbec, a není nikdo, kdo by blbcem nebyl aspoň trochu." - Babička pozdravuje a omlouvá se
"Bolest vás nezmění, Hazel. Odhalí vás." - Hvězdy nám nepřály
"Právě láska, ne nenávist, způsobuje, že jsi ochotný udělat cokoli, vynaložit jakékoli úsilí, jenom abys do viníka mohl zatnout drápy." - Policie
"Lidem přece má na něčem záležet. Je to fajn, že pro tebe lidi něco znamenají, že se ti po nich stýská, když je ztrácíš." - Příliš mnoho Kateřin
"Každý přijímá takovou lásku, jakou si podle svého názoru zaslouží." - Ten, kdo stojí v koutě
"Je mnohem těžší soudit sebe než druhé." - Malý princ
"Kdo chce doopravdy vidět, musí se dívat srdcem. To, co je skutečně důležité, oči nevidí." - Malý princ
"Až to přebolí (a časem přebolí všechno), budeš rád, že jsi mě znal. Už vždycky budeš mým přítelem. Budeš se se mnou chtít smát..." - Malý princ
Uznávám, že dnešní článek byl trochu delší, nicméně děkuji každému, kdo se dočetl až sem a doufám, že si každý našel trochu inspirace a třeba i nějaké nové tipy na čtení. Kdybych měla shrnout uplynulý rok jako takový, musím říct, že byl pro tento blog zlomovým. Ke konci roku jsem se rozhodla věnovat do tohohle projektu ještě více času a energie, změnila jsem design a upravila i koncept článků, snažím se i víc a líp fotit a udělat to tu celkově "útulnější".
Na závěr velice děkuji všem nakladatelstvím a knihkupectvím, se kterými spolupracuji. Děkuji týmu ze serveru fantasyknihy.eu, kteří mě mezi sebe přijali a já si tak mohla vyzkoušet, jaké to je být redaktorkou a splnila si další z mnoha přání. Děkuji čtenářům, že se sem vrací a že to tu mají rádi - tento dík je největší, moc si vás vážím a právě pro vás se to snažím dělat nejlépe, jak umím.
To byla tečka za loňským rokem, teď už je tu však rok nový a s ním nové recenze, nové možnosti, nové cesty, noví přátelé. Ať je ten váš právě takový, jaký si ho vysníte.

Vaše,
Ivcca

Mé recenze na knihy uvedené v článku:
Marťan
Ten, kdo stojí v koutě - recenze brzy
Pravidla moštárny
Policie
Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru
Příliš mnoho Kateřin
My děti ze stanice ZOO
Pod vodou
Smrtná zima
Útěk z teritoria smrti

37 komentářů:

  1. No jo no na toho Marťana se chystám, však to byl taky důvod, proč jsem ho vybrala jako dárek pro přítele haha :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takový dárek se rozhodně neztratí! :) Doufám, že si ho oba užijete.

      Vymazat
    2. Basterííííno, ako to , že si ho ešte nečítala??? Máš u mňa malé bezvýznamné mínus :))

      Vymazat
  2. Ty víš, co si myslím:D. Dvě knihy bych prohodila. Jinak, Marťan je boží, moc:). A krásně jsi to vyfotila, ty barvičky, a detaily, wau♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To víš, že vím :D Příště už se určitě zase shodneme ;) Děkuji moc za pochvalu <3

      Vymazat
  3. My děti ze stanice Zoo... Hodně silná věc, je to strašně sugestivní, ale zároveň tak děsivě civilní. 20 stránek té knihy jsem četl asi hodinu, protože jsem o všem prostě musel přemýšlet a celkově se to nečetlo snadno. Jsem ale rád, že jsem si tu knížku přečetl, protože ač je někdy neskutečně tvrdá, má obrovský smysl a mě osobně dost ovlivnila.

    Moc fajn článek, líbí se mi fotky a to jak sis to zpracovala. :) Jinak vidím správně, že čteš Deavera? :) Líbí se ti? Já jsem si zrovna nakousl začátek Spící panny, první díl ze série Kathryn Dance a je to moc fajn. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprostý souhlas, určitě to není naposledy, co jsem My děti že stanice ZOO četla. Moc děkuji! Mám radost, že se líbí :) Deavera už jsem dočetla a je to pecka!! Na to, jak je kniha obsáhlá, jsem ji měla přečtenou vážně rychle. Brzo bude recenze a chválou určitě šetřit nebudu :)

      Vymazat
  4. Marťan je prostě úžasná kniha :3 :D
    A máš hrozně moc hezké fotky! :)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. My děti ze stanice Zoo mám v plánu...
    Taky se chystám na The perks of being a wallflower, česká verze mi učarovala a už jsou to dva roky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na to musí mít člověk náladu, je to vážně silné a náročné čtení.

      Vymazat
  6. No jo, s Marťanem naprosto souhlasím - ta kniha je naprosto boží! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já snad neznám nikoho, kdo by tou knihou nebyl naprosto nadšený :) A to o něčem svědčí!

      Vymazat
  7. Marťanovi stále odolávám, i když Tvoje recenze je další, co mě nejspíš nakonec donutí ho přečíst. Jistě si pak řeknu, proč jsem ho nečetla už dávno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ho přečti!! Je to geniální kniha :) Víc už ji snad ani vychvalit nemohu.

      Vymazat
  8. Super článek! :)
    Marťana mám ve čtečce,tak snad se k němu co nejdříve dostanu-stejně jako k Kosti času a Příliš mnoho Kateřin,kterou mám už normálně v knihovničce.
    My děti ze stanice ZOO bych si chtěla někdy přečíst taky,ale viděla jsem film z kterého jsem pak měla asi týden depku :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) No do všeho se hezky rychle pust! :D Film jsem ještě neviděla, ale jak to tak bývá - kniha je ještě mnohem intenzivnější zážitek, takže se na to příprav!

      Vymazat
  9. Ten, kdo stojí v koutě jsem nejdřív viděla film, který mi přišel výborný a neskutečně jsem si ho oblíbila (nejen díky Emmě Watson, kterou mám fakt ráda), a když jsem pak četla knihu, tak jsem byla malinko zklamaná, protože oproti filmu mi přišla dost slabá :-( Ale je možné, že to je tím, že jsem ji četla v angličtině, kterou přece jen tak bravurně neovládám, tak to možná zkusím česky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už se na něj musím také podívat, ještě jsem si na to nenašla čas. A knihu určitě žije v češtině - tato kniha si zaslouží druhou šanci :)

      Vymazat
  10. Na pár knih z tvého seznamu jsem četla recenzi, jiné jako je kupříkladu Příliš mnoho Kateřin a Marťan znám z doslechu. Těžko ale sama posoudím, zdali s tebou souhlasím nebo ne, protože ani jednu z nich jsem nečetla.
    Snad jen v citátech jsem se našla - mimochodem všechny jsou kouzelné - kupříkladu u Malého prince nebo u Hvězdy nám nepřály :)
    × tichyodpor.blogspot.cz ×

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla by jsi je vyzkoušet, jsou opravdu super :) Citáty z Malého prince mám nejradši.

      Vymazat
  11. Ten, kdo stojí v koutě je i moje srdcovka, na tuto knihu nedám dopustit. Marťan mi snad už konečně dorazí, abych se do něj mohla pustit!
    Své knižní přešlapy jsi popsala tak vtipně, že mě místo toho, aby mě odradily, naopak zaujaly :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teším se na Tvou recenzi na Marťana, snad Tě taky bude bavit :) Ale já ho prostě miluji a hlavní hrdina je tak trochu moje platonická láska :D Děkuji, to jsi mě docela potěšila :D Ale vážně je radši nečti :D

      Vymazat
  12. Pravidla moštárny jsem rozečetla před lety a nikdy nedočetla. Nemohla jsem se začíst. Marťana mám už nachystaného. Smrtnou zimu jsem přemýšlela na recenzi, ale je pravda, že hodnocení má docela bídné... Ještě tak uvažuji o Aristotelu a Dantem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem nejdřív stejný problém, ale vrátit se k ní bylo to nejlepší rozhodnutí. Vážně se vyplatí vydržet a dočíst až do konce :)

      Vymazat
  13. Moc hezké ohlédnutí :) Marťan, hrozně dlouho jsem ho odkládala, ale když na něj konečně přišla řada, byla to největší jízda roku, Mark je platonická láska, ten příběh, srandičky, kompozice, no prostě všechno, bomba a já se těším, až se do toho ponořím znovu :)
    Ten, kdo stojí v koutě a Pravidla moštárny jsou už taky dlouho v pořadí, s Irvingem jsem si nejdříve nesedla, ale asi jsem na něho přeci jen neměla úplně věk a bylo to na mě náročné, chystám se to zkusit znovu :)
    Nesbo je láska největší spolu s Harry Holem, já jsem nejprve četla knížky bez nějakého systému a teď jedu sérii hezky popořadě a úplně to miluju, prokládám je, chci si ho šetřit, ale je to závislost :)
    Je pravda, že Pod vodou nepřineslo nic nového, pasáže o potápění se mi ale líbily hodně :)
    Citáty si taky vypisuju, moc mě potěšily ty z Backmanovy Babičky :))) Autor je taky moje srdcovka a už se těším na novou knížku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Terezo :) Mám vážně radost, že sis Marťana taky tolik zamilovala! O Markovi mi ani nemluv, je boží - tak neskutečně vtipný a sympaťák. Chlap snů. A film jsi viděla? Já z něj byla skoro stejně nadšená, jako z knihy (ta je samozřejmě lepší, ale bylo super vrátit se do toho příběhu).
      Určitě Irvingovi šanci dej, teším se až si od něj zase brzy něco přečtu.
      Harry Hole je vlastně moje druhá největší knižní láska :D Já tu sérii teda čtu pořád na přeskáčku, protože se mi moc nechce do netopýra.
      Jsem ráda, že Tě citáty potěšily a máš pravdu - obzvlášť ty Backmanovi stojí za to :)
      Moc děkuji za krásný komentář!! <3

      Vymazat
  14. Martan je od dnesniho vecera v mem hledacku. Nikdy me nelakal, ale ted... Bida, krome Katerin jsem nic necetla. Vcetne My deti ze stanice Zoo, to jsem jen v originale zkoukla film. A utulnosti je u tebe dost, fotky mas opravdu krasne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toho si určitě nemůžeš nechat ujít. Moc děkuji za pochvalu :) Potěšila mě.

      Vymazat
  15. No jo ! Vždyť Marťan už je na seznamu :D :D Brzo se na něj vrhnu :)
    Jinak Ten, kdo stojí v koutě, nějak pořád nevím, ten film mě strašně zklamal a tak se knížky dost bojím :D Ale je tenoučká, tak i kdyby mě nebavila, aspoň to bude rychlý :D
    Všechyn tvé přešlapy nějak ani nemám v plánu, i když nevím, co budu dělat s Pod vodou :D Ale zas má krásnou obálku, tak se asi budu kochat :D
    Jinak skvělý článek, ale nečekala jsem ani nic jiného <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už se nemůžu dočkat, až si ho přečteš! I když mám hroznej strach, že se ti třeba nebude líbit, to je úplně noční můra :D
      Já se na film chystám a jsem fakt zvědavá. Četla jsem naopak i názory, že se lidem víc líbila filmová verze, ale to bylo většinou podle toho, co četli/viděli první. Pod vodou vyzkoušej, třeba tě bude bavit jako Kačku :)
      Děkuji moc za pochvalu, od tebe to obzvlášť potěší <3

      Vymazat
  16. Krásný článek. Marťana mám v seznamu, My děti ze stanice zoo je snad už klasika.....citáty jsou úžasné.

    OdpovědětVymazat
  17. Marťan Marťan Marťan .... aaach :) Ani nevieš, aká som rada, keď ho vidím u niekoho ako obľúbený titul :) Takže si ma potešila :))

    OdpovědětVymazat
  18. Hrozně dlouho se odhodlávám tenhle článek taky napsat, ale řekla bych, že už je tohle téma promlčené :D
    Každopádně na Marťana máme naprosto stejný názor. I pro mě byl Marťan hvězdou loňského roku a dotáhnul to dokonce na první sdílené místo mého pomyslného žebříčku vůbec :)
    Ten, kdo stojí v koutě se mi taky moc líbilo, ale s odstupem času ji nepovažuji, za tak moc výjimečnou. Ale překvapila mě, šokovala mě, bavila mě a líbila se mi. To zas jo :)
    Pravidla moštárny je jedna z těch knih, na které se neustále chystám a nikdy na ní není ta pravá chvíle. Třeba si k ní taky jednou náhodou najdu cestu a budu doufat, že se mi zalíbí tolik, jako tobě :)
    Policie byla senzační. Musím zase pohnout s Nesbem. Úplně jsi mi připomněla, jak moc se mi Policie líbila :)
    Ari a Dante mě bavili. Jsem ráda, že jsem knížku četla, byla moc pěkná, ale do mého žebříčku to asi nedotáhnou. Stejně tak Kateřiny. Byly obě boží, ale četla jsem knížky, které mě dostaly ještě o něco víc.
    My děti ze stanice zoo jsem četla kdysi, jako mladší, možná dokonce dvakrát a pamatuju si, že jsem byla vždycky dílem zhnusená a fascinovaná a fakt mě to bavilo a dostalo.
    Pod vodou podle mě bylo v pohodě. Smrtná zima mi doma leží už nějakou dobu a nějak se k ní nemám. Nemám však žádná očekávání, tak si myslím, že mě bude bavit víc, než tebe, navíc neznám to, k čemu ji přirovnáváš, tak mě to nebude tolik iritovat :D
    Útěk z teritoria smrti je kapitola sama pro sebe :D :D :D :D
    "Každý přijímá takovou lásku, jakou si podle svého názoru zaslouží." - Ten, kdo stojí v koutě - senzační citát. Jako tahle kniha má inteligentní myšlenky. To se musí nechat.
    Přeji ti neméně úspěšný rok 2016 a těším se na tvé další počiny :) A ten design - ten se ti sakra povedl ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě by tvá verze ale náramně zajímala a naopak to teď bude pěkné zpestření :) A nebudu jediná, koho to potěší!
      Ten, kdo stojí v koutě vnímám podobně, dlouho jsem přemýšlela nad tím, jak nazvat kategorii a nakonec zvítězilo "nejmilejší". Protože taková ona byla, kouzelná a cítila jsem se při čtení fakt hezky.
      Moc doufám, že si Pravidla moštárny přečteš a snad tě taky zaujmou. Jen to chce být trpělivý při čtení, protože to neni ta z knih, kde se strany otáčí samy :) Ale vyplatí se to.
      Já Nesboho taky dlouho nečetla, musím konečně přečíst Syna, jsem ostuda :D
      My děti ze stanice ZOO mám určitě v plánu číst znova. Moje pocity se při čtení dost míchaly a musím říct, že jsem jich prožila opravdu celou škálu :D
      A myslím, že máš velkou výhodu, když neznáš ten film :D Protože námět sám o sobě je super a tobě navíc nebude vadit to, že je ukradený. Ale dost chyb to mělo i tak, takže jsem zvědavá, co na to řekneš ty.
      A na závěr - děkuji, děkuji, děkuji :-* <3 Jsi miláček!

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!