Smrtná zima - Kate A. Boorman | recenze

12:47 Ivcca 16 Comments


Spousty let existuje uprostřed lesů osada obehnaná vysokými zdmi. Uvnitř žije komunita lidí vedená Radou, která dohlíží na to, aby každý žil v souladu s ctnostmi. Věří, že tímto způsobem udrží mezi obyvateli klid a vyhnou se vzpourám. Kdo nerespektuje pravidla, je z komunity vyloučen a potrestán nejtvrdším trestem. Každý si však dává pozor na to, aby nezhřešil - osada poskytuje jediné útočiště nejen před každoročním obdobím kruté smrtné zimy. V okolních lesích totiž žije mnohem větší zlo - malmaci. Součástí osady je i mladičká Emmeline, kterou však okolní lesy táhnou k sobě a ona ví, že musí zjistit proč.

Strach může být příčinou neskutečných zvěrstev. A jakékoliv zrady.
Smrtná zima je debutem kanadské spisovatelky Kate A. Boorman. Nová trilogie je již tradičně vnucovaná čtenáři anotací slibující úspěch u všech fanoušků knih Hunger Games a Labyrint: Útěk. Vydání se ujalo - a všichni knižní fetišisté jásají radostí - nakladatelství Host a kniha dostala magicky krásný háv, kvalitní listy papíru a líbivý formát.


Škoda, že autorka nevěnovala stejnou péči obsahu své knihy. Příběh pokulhává už od ideje naprosto nereálné a prapodivné teokratické komunity lidí, která žije na hromádce v osadě obehnané zdmi, aby se zde ukryla před blíže nespecifikovaným „zlem“, které číhá venku. Žádná ponorka, žádné pochybnosti o puritánském způsobu života, který káží místní „bratři“ a „sestry“. Všichni zkrátka poklidně mlčí a drží krok. Na hojně používané slovní spojení „vzpurný čin“ jsem dostala alergii již po několika stranách a celé společenství působí spíš jak nějaká sekta.

Další žlučí hýbající aspekt knihy byly hlavní postavy, které představují instantní klišé z pytlíku pro začínající spisovatele. Nechybí zde milostný trojúhelník (jeden komponent tajemný a sexy, druhý vtipálek s ďolíčky na tvářích) ani nejlepší kamarád gay. Středobodem vesmíru dvou soků je samozřejmě nevýrazná hlavní hrdinka, která je navíc v tomto případě vyvržena na okraj společnosti pro svou „poskvrnu“, jak se ve Smrtné zimě říká břemeni, jež si celý život nesete, pokud někdo z vaší rodiny v minulosti spáchal závažný vzpurný čin. Emmeline, patnáctiletá paranoidní hlavní hrdinka se sebedestruktivními sklony, mi iritovala nejen svou nevýrazností a klišoidní skrytou rebélií, ale hlavně tím neustálým sebepoškozováním, které používala jako formu trestání sebe samotné. V knize se našlo hned několik postav padlých na hlavu, které se vydatně řezali a pálili a jinak ubližovali svému tělu. Opravdu je to něco, co chce autorka mladým čtenářům prezentovat jako naprosto běžné adolescentní chování a formu vyrovnávání se se svými problémy a chybami?


Od postav se pomalu dostávám k námětu. Ten bych bezpochyby nazvala zajímavým, kdyby byl autorčin. Takhle ho jen okomentuji jako obyčejné vykradení cizího námětu (viděli jste The Village?). Děj první poloviny knihy byl pomalejší a akce jsme se dočkali až daleko za půlkou. V knize se nacházelo i pár opravdu napínavých a tajemných scén, které mě bavily. Škoda, že si autorka nastavené tempo neudržela i na konci, který byl dle mého názoru násilně natahován detailními popisy úvah, které se odehrávaly v hlavě hlavní hrdinky. Celkové rozuzlení nebylo ničím překvapivé, ale i tak se čtenář dočká pár zajímavých událostí, které alespoň trochu zlepšily můj celkový dojem z knihy. Příběh překvapivě skončil poměrně uzavřeně, přičemž si nechává zřetelné možnosti pro další vývoj.


Smrtná zima vám minimálně krásně ozdobí knihovnu. Pokud si chcete užít typickou oddychovou young adultovku a příliš nelpíte na detailech a logice, pak si možná užijete i samotný příběh.

40%

16 komentářů:

  1. Bude to znít hrozně ironicky ale recenzí jsi mě na knížku jen nalákala :D Píšeš prostě moc poutavě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, moc děkuji! :) Opravdu jsi mi udělala radost a jsem ráda, že se Ti recenze líbila. Už se těším na Tvou recenzi.

      Vymazat
  2. Oni se asi poškozovali právě proto, že se svou situací nemohli nic dělat (byli sfanatizovaní ale chtěli víc, což se rovná vzpurnému činu. I jeptišky a ostatní takoví lidé se sebepoškozují). Ale to by bylo už na delší povídání:). A díky za návštěvu i mě:*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý v tom může vidět něco trochu jiného :) Ale jsem ráda, že Tobě se kniha líbila.

      Vymazat
  3. Kniha mě původně zaujala, z anotace jsem až tak odvařená nebyla, ale říkala jsem si, že to zkusím... po tvé recenzi už si tak jistá nejsem. Postavy jedno velké klišé bych zvládla, ale sklony k sebepoškozování ve větší míře už mi celkem vadí..:/

    Byla jsi úspěšně přidána do seznamu knižních blogerů - http://www.cathychloupkova.cz/2015/12/knizni-blogeri.html . :) Děkuji za vyplnění a případné šíření seznamu dál. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na tyhle věci docela citlivá a myslím, že mladí lidé a děti se v tomto směru dají snadno ovlivnit. Takže se mi prostě nelíbilo, v jaké míře to autorka použila - že už to vlastně vypadalo jako něco normálního. Ale můžeš zkusit a udělat si vlastní názor.
      Děkuji za zařazení do seznamu :)

      Vymazat
  4. Jsem sice teprve v půlce knihy, ale je fakt, že na slovo vzpurný už jsem alergická taky :-D Jako jo, žádné hlubokomyslné dílo to není, ale zatím mě to docela baví :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ha, jsem hrozně ráda, že jsi v tom The Village taky viděla, já už mám od anotace ten pocit a je to jeden z důvodů, proč mě knížka tak lákala. Ten film je strašně úžasnej, film, který způsobil posedlost Joaquinem Phoenixem :D, celkové vyznění, ten konec, bomba a asi se na to budu muset zase kouknout, už je to nějaká doba :)
    Tvoje recenze mě ale vyvedla z omylu, knižní Vesnice se nekoná a moc mě to mrzí, uvidím, jestli se do toho někdy pustím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se film líbil, bylo to v tu dobu něco naprosto nového a nečekaného. Nikdo ať mi netvrdí, že se tady autorka neinspirovala! A bohužel trochu překročila tu pomyslnou hranici :D Vzala si to nejpodstatnější, ale nedokázala s tím pracovat, takže vznikla docela slátatina. Škoda.

      Vymazat
  6. Nádherně zpracovaný článek. Ty doplňující fotografie jsou přímo kouzelné :) Opravdu se mi to moc líbí :)
    Knihu jsem prozatím nečetla, ale třeba si na ni někdy najdu čas :) Děkuji za rozšíření knižních obzorů...

    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za pochvalu, jsem ráda, že se Ti fotky líbí :)

      Vymazat
  7. Na úvod - krásný design a úžasná úvodní fotka k recenzi! Ty prostě válíš :)
    40 % je tedy zatraceně málo a opět misky vah překlápíš zpět k negativnímu v množství rozporuplných recenzí.
    Vypadá to, že knížka má snad vše, co mě na YA štve, což je však zároveň tím, co k tomuto žánru tak nějak neodlučitelně patří. Možná už jsem na ně moc stará nebo jsem jich četla až příliš. Každopádně recenze je napsaná naprosto dokonale a nespokojenost je podložena argumenty, za což tleskám. To všichni nezvládnou.
    Jelikož už mám Smrtnou zimu doma, tak si ji přečtu (The Village jsem neviděla), jen nevím kdy. Štve mě, že z toho bude "zase trilogie".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji za komentář, vážně mě strašně moc potěšil :) <3 Také si myslím, že je to možná tou naší přesyceností daným žánrem. Ale autorka ta klišé přece také musí znát, tak to mohla zkusit trochu jinak - ale nemůžu se na ni zlobit, je to pekelně těžké napsat něco originálního. Myslím, že pokud ten film neznáš, tak by ti to mohlo přijít zajímavé, protože ta atmosféra je nezvyklá a já si pamatuji, jak jsem u filmu byla vykulená a jak mě to strašně fascinovalo :) Ještě jedno velké díky, snažím se svůj názor obhájit a jsem ráda, že máš pocit, že se mi to podařilo.
      Už se moc těším na tvou recenzi!

      Vymazat
  8. Mě to strašně připomíná Les rukou a zubů (četla jsi? :D), takže ne jenom Vesnice :D Jinak já jsem knížku vlastně chtěla jenom kvůli obálce a nějak jsem se nepídila po tom, co je vlastně uvnitř :D Takže ti děkuju, že si mi ušetřila peníze, protože tohle asi vynechám :D Ač mi normálně oddechové YA nevadí, nemám ráda milostné trojúhelníky a hrdinky se sebedestruktivními sklony :D
    Jinak tohle je jedna z nejlepších negativních recenzí, co jsem kdy četla !! Vážně super :))<3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nečetla, ale ten název zní dost děsivě?! :D Klidně ti ji můžu půjčit, ale myslím, že by to byla jen ztráta času. Tohle bych ani nenazvala oddechovým YA, protože jsem se pořád rozčilovala nad tím, jak jsou hlavní hrdinové debilní :D
      Strašně moc děkuji! Teď jsi mi vážně udělala radost a jsem ráda, že se ti recenze líbila <3

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!