Knihomolovy Vánoce #2

17:35 Ivcca 10 Comments


Pro knihomola patří knihy k Vánocům stejně neodmyslitelně, jako taneční piškoty k balerínám. Kdo můj blog už nějakou dobu sleduje, tak možná tuší, že tohle už jsou druhé Vánoce, které prožívám "jako blogerka". A protože už vloni jsem zveřejnila článek Knihomolovy Vánoce, rozhodla jsem se z toho udělat tradici. Aby to ale nebyla nuda, bude tento článek každý rok úplně jiný. Zmatek, říkáte si? Ale jděte, u mě na blogu už jste si museli dávno zvyknout.

Vloni byly Knihomolovy Vánoce takovým malým seznamem přání a nesly podnázev "Můj vánoční seznam". Vtipné je, že jsem ve zmiňovaném seznamu nalezla knihu, kterou si přeji i letos. Tak snad už se dočkám. Hodná jsem sice nebyla, ale ještě to mohu dostat z lítosti, že jo. A o čem bude letošní článek? O fotkách, vánoční atmosféře a hlavně o tom, co knihomola pod stromečkem potěší ještě víc, než kniha.


Najít pod stromečkem balíček těch povědomých rozměrů je radostí pro každého čtenáře. Jenže já jsem typ člověka, kterému nestačí knihu obdarovanému pouze zabalit do papíru a ovázat mašlí. Mám chuť být trochu kreativní a udělat z "běžného" dárku dárek zapamatovatelný. Zamyslela jsem se nad tím, jak to provést a jak čtenáře na Štědrý den opravdu potěšit. Já osobně miluji tři věci:
dárky
překvapení
maličkosti
Dárek neznamená vždy překvapení, ale překvapení je v jistém slova smyslu vždy darem. Alespoň pro mě, protože já překvapení miluji a nic mi neudělá větší radost, než když přede mnou člověk dovede utajit dárek a dokonale mi jím pak vyrazit dech. Kdo čte a knihy občas někomu věnuje, ví, že neexistuje nic těžšího, než darovat právě knihu. Vybrat takovou, kterou váš blízký nemá a ještě to udělat tak, aby neměl nejmenší tušení, co se chystá? To je téměř nemožné. O to víc ale potěší, když se vám to nakonec podaří. Ať už jste na to přišli tajným průzkumem knihovny dotyčného nebo kladením nenápadných zvídavých otázek už dlouho před Vánoci. Jasně tím svým blízkým dáte najevo, jak moc vám záleží na tom, abyste jim udělali radost. Ukážete, že je posloucháte a že jsou pro vás jejich názory důležité.
To by bylo k překvapení, ale co že to mám na mysli těmi maličkostmi? Vlastně úplně všechno. Začít můžete už originálním zabalením - ruku na srdce, šoupnout knihu do ozdobného sáčku a převázat ho mašlí, to nikoho na zadek neposadí. Kreativitě se meze nekladou a z "obyčejného" dárku se rázem může stát něco mnohem zajímavějšího a zábavnějšího. Já letos dávám přednost jednoduchosti a knihy plánuji zabalit do bílého papíru a převázat velkou sytě barevnou mašlí.  Můžete doplnit ozdobnou jmenovku, aby bylo hned jasné, pro koho dárek je. Hezky může vypadat i nějaké zakomponování řetízku nebo náramku (jak jinak než s knižní tématikou) například do mašle nebo na samotný obal.

Co knihomola potěší vždy a v neomezeném množství, jsou záložky. Já miluji svou krásnou záložku s Malým princem. Jaký je oblíbený knižní hrdina vašeho blízkého? Sežeňte s ním záložku a máte vyhráno! Jakože na plný čáře, fakt.



I když se ze mě dnes slova sypou sama, koukám, že článek je už teď docela dlouhý. A já samozřejmě nejsem naivní, abych si myslela, že má v tomhle hektickém předvánočním období někdo k dispozici více než tři a půl minuty na čtení mých výkřiků do světa.

Doufám, že jste se alespoň malinko inspirovali a nebo přinejmenším naladili na vánoční atmosféru díky přiloženým fotkám.

Jak se těšíte na Vánoce?
Vyhrajete si s dárky nebo preferujete spíš styl koupit-zabalit-mít to z krku?

Přeji krásný víkend,
I.

10 komentářů:

  1. Moc hezky jsi to napsala s těmi maličkostmi :) Já mám takových nápadů spostu, například přidat vaši fotku k dárku :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pekný článok a veľmi krásne fotky!! :)
    Vianoce sú moje najobľúbenejšie sviatky, rada obdarúvam aj keď úprimne...rada aj dostávam :D Ale poteším sa každej maličkosti a keď je tam kniha, no to je pre mňa najväčšia radosť.
    Ja väčšinou knižky balím do nejakého extra papiera a k tomu nesmie chyba stuha - previazanie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! :) Dostávání dárků také zbožňuji, o tom žádná. Já jsem ohledně Vánoc pořád v rozpacích. Mám ty svátky ráda, ale ta kvanta lidí všude v obchodem mě strašně unavuje :D

      Vymazat
  3. Jo, maličkosti miluju. Asi před dvěma nebo třemi roky mi jedna spolužačka dala záložku, na které je prasečí zadek, ale úplně ji miluju a zakládám s ní, co můžu. Taky podle toho vypadá. :D
    Co se knížek týče, vlastně jich ani moc nedostávám. Většinou si rodina řekne, že všechny mám. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prasečí zadek? :D Tak to bych chtěla vidět, nějak si to nedovedu představit. Já bohužel často záložky rychle poztrácím, ale na prasečí zadek bych asi dávala pozor :D
      U mě to je stejné, naši jsou už hrozně zmatení z toho co mám nebo nemám. A já stejně nechci dostat nějaké velké množství knih, pak se mi to akorát válí doma nepřečtené.

      Vymazat
  4. Fotky máš jako obvykle úplně dechberoucí :) A navíc jsi to napsala strašně krásně :) Maličkosti mám ráda, překvapení jak kdy :D Ale u dárků většinou jo. Horší je překvapení, když nedostanu to, co jsem si přála, ale něco úplně jiného :D :D Ale tak...darovanému koni...jsem asi dost nevděčná, když to tak po sobě čtu :)
    Každopádně by mě zajímalo co to je za knížku, kterou jsi loni nedostala a letos ji chceš znova - že se ti nezměnil vkus. To koukám :) Každopádně si ten článek jdu najít a zjistit to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On tam je schovaný odkaz přímo na ten článek, jenže já nemám barevně odlišené aktivní odkazy, takže to nejde poznat, když na to nenajedeš myší :D Je to Ten, kdo stojí v koutě. Vloni byl přece beznadějně vyprodaný, tak proto jsem se ho nedočkala.
      Já si nemyslím, že jsi nevděčná! S tím nepříjemným překvapením ve stylu, že místo nového Nesboho dostaneš Děláme si to doma sami 2, se ztotožňuji :D
      Strašně moc děkuji za pochvalu :-* Moc si to vážím a jsem ráda, že se ti fotky i článek líbí.

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!