Počátek

19:51 Ivcca 8 Comments

Počátek obsahuje už mnohokrát ohraná klišé, ale zároveň příběh nabízí něco trochu nového a svěžího, co vás může zaujmout. Pokud nebudete k tomuto dílu přistupovat s přehnaně vysokými očekáváními, tak vás nezklame. Mě pouhý průměr bohužel nestačí.


Pia vždy znala svůj osud. Měla počít novou rasu, linii nástupců, kteří porazí smrt. Za tímto účelem se zrodila, byla geneticky upravená k nesmrtelnosti a vychovávaná týmem vědců v tajné skrýši v Amazonském deštném pralese. Nyní ji vědci začínají podrobovat testům, jejichž výsledkem má být dokončení celého nebezpečného projektu. Co si Pia pamatuje, vždy nejvíc toužila naplnit jejich očekávání. Ale v noci o svých sedmnáctých narozeninách nachází díru ve zdánlivě neproniknutelném plotě, který uzavírá její sterilní domov. Poprvé v životě volná v džungli potkává Eia, chlapce z nedaleké vesnice. Nedokáže odolat a pokračuje v útěcích, aby ho mohla vídat. Zamilují se do sebe a kousek po kousku začínají poznávat pravdu o Piině původu – pravdu se smrtícími následky, která navždy změní jejich životy.

Když jsem na Počátek narazila, zaplavila mě vlna radosti. Young-adult román, který se na první pohled snaží odlišit od svých “vrstevníků” a čtenáře láká na neokoukané prostředí tropického pralesa, ve kterém se děj odehrává. Právě prostředí tvoří nejzajímavější aspekt celého příběhu a já musím vyzdvihnout rozhodnutí autorky, umístit děj právě do divoké a nezkrotné džungle. Najít si něco, o čem už nebyly napsány stovky knih, je v dnešní době jedním ze základních pilířů úspěchu.
Miluji bouře. Tu surovou, nepředvídatelnou sílu prorážející vzduch, která otřásá džunglí a maže hranice mezi nebem a zemí.
Hlavní hrdinka Pia je sedmnáctileté děvče smířené se svým životem obětovaným zájmům vědy. Jejím jediným cílem je soustředit se na vytvoření nové rasy nesmrtelných lidí. Vedle samotné hlavní hrdinky nás autorka seznamuje ještě s několika vědci pracujícími ve zmiňovaném výzkumném ústavu a s takzvanými domorodci. Bohužel všechny charaktery jsou ploché. Jejich bezchybnost a oproštěnost od jakýchkoliv uvěřitelných lidských vlastností vás začne velice brzy nudit a obzvlášť v případě vědců vám budou jednotlivé postavy splývat dohromady. Vyjadřování všech postav je velice sofistikované, z čehož je znát, že autorka zaciluje na mladší čtenáře. Nemohu si pomoct, ale mě tam alespoň trocha té rebelie neskutečně chyběla.

Dalším důvodem, proč jsem po knize sáhla, bylo, že mě fascinuje věda a doufala jsem, že Počátek bude alespoň malinkou a laickou exkurzí do života a práce vědců. Toho se ale vůbec nedočkáte. Jakékoliv vědecké výzkumy jsou omezeny na použití slov jako “injekční stříkačka”, “průsvitná tekutina” a “vědecké testy” a to mému zvídavému já opravdu informační orgasmus nepřivodí. Přitom by příběh působil mnohem “dospěleji” a zajímavěji, kdyby se autorka na tuto část více zaměřila. Místo toho volný prostor vyplňuje bezduchými úvahami hlavní hrdinky o životě. Čímž se dostávám k tomu, že kniha by mohla být klidně o polovinu kratší a velice by jí to prospělo. Dějová linka není nudná, vše má hlavu a patu a je vidět, že autorka ví, co vám chce sdělit. Zdlouhavé popisy a časté odbočování však ubírá na čtivosti a děj nemá spád. Knihu hodnotím jako dobrý průměr. Nesmíte mít příliš vysoká očekávání a potom vás kniha nemůže zklamat. Je zde spousta nových věcí, ale bohužel i stejně velké množství otřelých témat – ať již zmíním okouzlujícího modrookého cizince s drzým rozcuchem nebo vzbouření poslušné hlavní hrdinky. To vše už tu bylo minimálně stokrát.

60%

Recenze psána pro


8 komentářů:

  1. Knihu si chci strasne dlouho precist, ale ocekavani mam tedy velka.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Četla jsem určitě i lepší knihy, ale není to špatné :)

      Vymazat
  2. O téhle knize uvažuji už hrozně dlouho, tvá recenze mě ještě více navnadila! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to spíš průměr :) Tak snad Tě kniha nezklame.

      Vymazat
  3. Měla jsem od Počátku stejná očekávání jako ty, ale bohužel jim kniha z mého pohledu nedostála ani za mák. Hodnotila jsem ji ještě hůře než ty, i když bez mučení přiznávám, že se na negativním hodnocení odráží můj osobní odpor k filosofii a taky okolnosti, za kterých se mi kniha dostala do rukou (patrně po jiném, fakt bombastickém příběhu...bohužel).
    Každopádně parádní recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) Já jsem byla po tvé recenzi připravená jen na to nejhorší :D Takže mě vlastně mohla jen překvapit. Rozhodně ve mě nezanechala nějaké hluboké pocity. Ve velké konkurenci kvalitnějších YA knih prostě nemá šanci.

      Vymazat
  4. Knihu jsem měla na wishlistě ale nakonec jsem ji nekoupila. Možná jsem udělala dobře, jak tak koukám..:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba by se Ti líbila :D Ale v té obrovské konkurenci je to prostě jen průměr.

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!