TIP: Vítězové nikdy nepodvádějí

13:58 Ivcca 3 Comments

"Pověst je to, jak vás vnímají ostatní. Charakter je to, jak jednáte, když se nikdo nedívá."

Dnes pro vás nemám recenzi. Spíš takový tip na jednu zajímavou knihu, která není moc známá, ale pozornost si určitě zaslouží. V dnešní době, kdy se roztrhl pytel s různými sebevzdělávacími a motivačními knihami, je náročné vybrat nějakou, která stojí za přečtení. Já k nim mám přirozený odpor. Proč by mě měl někdo učit, jak mám žít? Dávat mi nějaké laciné a průsvitné rady o tom, jak bych se měla chovat a jednat, abych působila dobře na lidi, kteří mě ve skutečnosti ani nezajímají?

Vítězové nikdy nepodvádějí je ale trochu odlišná kniha. Na své přednášce ji doporučovala Eliška Hašková Coolidge. Inteligentní a inspirativní žena, odbornice v oblasti etikety a bývalá asistentka pěti amerických prezidentů. A pak, shodou náhod, jsem tuto knihu o měsíc později opravdu držela v ruce.

Jejím autorem je Jon M. Huntsman, americký podnikatel, miliardář a filantrop. Za svůj život rozdal na dobročinné účely více než 1,2 miliardy dolarů. Sám o sobě představuje velice zajímavou osobnost. Je to člověk, který dosáhl neuvěřitelných věcí a úspěchů. A nejzajímavější na tom je, že to dokázal čestnou cestou. Nechat si poradit od takového člověka? No prosím, chci všechny ty informace, chci je hltat a chci jich víc a víc!
Kniha je malého formátu a je rozdělena do několika kratších kapitol. Čtení tak ubíhá překvapivě rychle. Jedná se spíše o sbírku různých myšlenek a osobních názorů pana Huntsmana podložených jeho vlastními zkušenostmi, zážitky a událostmi (velice často z Wall Street). Tato koncepce z knihy dělá zajímavý zdroj informací.
Ráda bych se na chvíli vrátila k tomu, co jsem nakousla už na začátku tohoto článku - proč nečtu motivační knihy. Hlavním důvodem je, že autoři často tak nějak automaticky sklouzávají k omílání jedné primitivní myšlenky pořád dokola a dokola. Ve výsledku se tak nedozvíte nic zajímavého ani přínosného a často takové knihy jen představují pokus, jak z důvěřivých lidí, kteří mají zoufalou potřebu zlepšit svůj život, vydolovat peníze. Tato kniha taková není. O tom svědčí už samotný fakt, že autor by ostatním věnoval svůj poslední dolar, kdyby to bylo potřeba.
"Podstata etiky spočívá v tom, jak se vyrovnáme s výzvou, kdy bude daň za správnou věc vyšší, než jsme ochotni zaplatit. Respekt často něco stojí - občas hodně -, ale člověk musí být ochoten takovou cenu zaplatit."
I když mě k přečtení donutila povinnost v podobě seminární práce, byla to nakonec přínosná zkušenost. Nejvíc mě zaujal samotný příběh Jona Huntsmana. To, jak pevně věří v morální hodnoty a jak se dokázal vypracovat z nuly na svou současnou pozici. Jeho láska k ostatním lidem, jeho neotřesitelná víra, přesvědčení a zásadovost jsou fascinující. Jon Huntsman je věřící člověk, což je hodně znát hlavně v druhé polovině knihy. Nemám moc ráda, když někdo takto propaguje náboženství a zastávám názor, že každý si má svou cestu zvolit sám a nikdo by neměl mermomocí přesvědčovat ostatní, aby vyznávali stejné hodnoty.


Každopádně, abych už tak dlouhý článek zbytečně nenatahovala - Vítězové nikdy nepodvádějí je malá a krátká kniha, která vám rychle připomene, jak důležité je nenechat se ovlivnit okolím a že když člověk chce, tak neexistují překážky tak velké, aby nešly překonat. Závěrem jeden zajímavý úryvek:
"Na zdi v mé kanceláři visí plaketa, na které jsou vyryta slova legendárního hlasatele stanice CBS Edwarda R. Murrowa: "Nesnáze jsou výmluvou, kterou historie nepřijímá." Udělal jsem vše proto, aby mé děti pochopily, co to znamená. Život je složitý a dosáhnout úspěchu ještě složitější, ale o vše, co za to stojí, musíme usilovat. Věnovat se činnostem, při kterých nenarazíte na nesnáze, lenošit v zónách bez rizika znamená život, který postrádá smysl. Děti jsou vnímavé. Učí se pozorováním stejně tak jako samotnou činností. Proto by měli rodiče dbát na to, aby se řídili vlastními slovy."

3 komentáře:

  1. Mě tahle kniha strašně moc zaujala. Na sebevzdělávací knihy mám stejný názor, ale přitom bych ráda nějakou přečetla, takže jsem moc ráda, že jsi našla nějakou opravdu doporučeníhodnou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ráda ti jí půjčím :) Tahle je světlou výjimkou mezi tou hromadou ostatních nudných knih.

      Vymazat
  2. Souhlasím s názorem na motivační literaturu...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!