Pán much

12:39 Ivcca 20 Comments

Držitel Nobelovy ceny za literaturu nám předkládá neuvěřitelně silný příběh o zlu, které může číhat v každém z nás a o tom, jak křehké jsou pilíře civilizovanosti člověka.

Originální název: Lord of the Flies
Autor: William Golding
Žánr: Klasická literatura
Počet stran: 267

Román se odehrává v blízké budoucnosti, kdy skupina chlapců z britské internátní školy ztroskotá na opuštěném ostrově poté, co je jejich letadlo sestřeleno. Na ostrově se kromě nich nikdo nenachází a chlapci se ze začátku snaží jednat jako dospělí. Demokraticky si zvolí svého náčelníka a rozdělí povinnosti, aby společně dodrželi zvyky a základy chování, jež jim byly vštěpeny. Postupem času se však jejich společnost začíná rozpadat a na povrch vyvěrají ty nejzákladnější lidské pudy.

"Pán much vypráví alegorický příběh o skupině chlapců, kteří se na pustém ostrově pokouší vybudovat demokratickou společnost a katastrofálně selhávají."
Začátek románu je poklidný a čtenář se cítí jako Robinson Crusoe, i když je ve vzduchu neustále cítit hrozba, jen ještě není definovaná. Chlapci se snaží jednat tak, jak by to na jejich místě udělali dospělí, zvolí si svého náčelníka a spravedlivě si rozdělí práce. Tato počáteční idylka však nevydrží dlouho a provizorní demokratické společenství se hroutí.


Jen stěží hledám slova, kterými bych vyjádřila své pocity po dočtení tohoto díla. Frustrace, prozření, děs. Nedovedu si představit rozruch, jaký musel román v Británii vyvolat v době svého vydání. Nejpoutavější na celé knize je fakt, že William Golding nesoudí a nehodnotí, jen předkládá příběh a nechává čtenáře, aby ho sám zpracoval a popral se s ním. Kniha je velmi krátká a díky plynulosti děje a neustále se stupňujícímu napětí se jedná o záležitost maximálně na dvě odpoledne. Vše působí nadmíru realisticky, chlapci jednají zcela úměrně svému věku a dospělému čtenáři jejich dialogy skoro vyvolají úsměv na tváři.

Nositeli příběhu se stává hlavně pět chlapců. Ralph, který je charismatickým řečníkem a přirozeným vůdcem, pevně se držícím vidiny opuštění ostrova. Dále inteligentní a logicky uvažující Čuňas, který je však tak tlustý a líný, že je mu zatěžko i zvednout klacek ze země. Symbolikou diktátorského vůdce toužícího po totální moci se stává Jack, jež neustále prahne po krvi a po lovu. Dále se zde objevuje mlčenlivý a stydlivý Roger a pak Simon, odvážný a přesvědčený o nutnosti odhalovat a ničit zlo.

Sledovat jejich postupný vývoj je víc než poučné a každý je pobytem na ostrově ovlivněn jinak. To, co se ze začátku zdá jako hra a příjemná svoboda od školy a povinností, se stává bojem o přežití. Bojem všech proti všem. Nejedná se však o žádné moralizování, jen decentně zvednutý ukazováček doprovázený dotěrným hlasem, jež vám našeptává, že tohle by se klidně mohlo stát i vám. Uvažujete, jak byste sami jednali v dané situaci, na daném místě. Příběh je napsán s takovou lehkostí a přitom má až zničující dopad a samotný konec ve vás zanechá mnoho děsivých otázek. Vřele doporučuji k přečtení.

100%





20 komentářů:

  1. Má srdcovka! Podle mě dílo, ve kterém je tolik symbolů, že až člověk musí žasnout nad takovou profesionalitou ze strany autora. Nejvíce jsem na díle ocenila tu důvěryhodnost příběhu, ačkoliv se jednalo o děti, ty dialogy byly naprosto přirozené.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těmi dialogy s Tebou musím souhlasit, také mě to velice překvapilo :)

      Vymazat
  2. Co nevidět se na tuto knihu budu muset taky vrhnout a už se těším, díky za pěknou recenzi! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač, jsem ráda, že jsem Tě inspirovala :) Za přečtení to rozhodně stojí.

      Vymazat
  3. Husí kůži mám už jen z atmosféry, kterou jsi dovedla nastolit v recenzi. Natož při čtení knihy, kterou už mám za sebou nějaký ten rok, takže detaily už mi splývají, ale ten pocit, který jsem při čtení měla ve mně zůstal pevně zakořeněn a ty jsi ho dokázala naprosto přesně vystihnout! Krásná recenze a já jen zírám, že jsi dala dokonce 100% :) Ale ta kniha si to jednoznačně zaslouží. Jedna z nejlepších knih "povinné četby", která byla kdy napsána :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za tak krásnou chválu :) Jsem ráda, že se ti recenze líbila. Pořád jsem uvažovala, kolik procent knize dát. Ale nemůžu si pomoct, já jí zkrátka nemám co vytknout!

      Vymazat
  4. Naprosto souhlasím, pocity z knihy jsem měla totožné. Povedená recenze :).

    OdpovědětVymazat
  5. Túto knihu som chcela pôvodne dať na zoznam kníh svetovej klasiky, ktoré by som si mala prečítať (tu je zatiaľ ten zoznam, dosť krátky, ja viem :D http://mariam-vytvory.blogspot.sk/2014/10/knihy-ktore-si-musim-precitat-knihy.html), ale nakoniec som od nej upustila. Touto recenziou si ma ale strašne nalákala, takže si ju nakoniec asi prečítam, keď mi už doma nič nedočítané neostane :)
    Veľmi pekná recenzia :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem vážně moc ráda, že jsi ji na seznam vrátila, protože tato kniha za to opravdu stojí! :) Moc se těším na Tvou recenzi a vůbec na to, jak Tě dílo zaujme.

      Vymazat
  6. Stojí za to? Vážně? Vážně? Musím ji mít!

    OdpovědětVymazat
  7. Určitě nebudeš litovat, úžasná kniha :) A děkuji za pochvalu.

    OdpovědětVymazat
  8. Wow.. 100% Tak to si budu muset sehnat! A ta obálka je taková zajímavá :) Skvělá recenze, hodně jsi mě na knihu navnadila! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka se mi moc nelíbí, to prase tam :D Ale má zase svůj význam. Více se mi líbí to druhé vydání, které mám například v pravém menu. Ale to bohužel není k sehnání. Ale hlavní je obsah :)

      Vymazat
  9. První recenze, kterou na tuhle knížku čtu a už si jí chci kupovat!

    OdpovědětVymazat
  10. Tak na tuhle knihu jsi mě maximálně nalákala :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, určitě stojí za přečtení, je jednoduše skvělá!! :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!