Přízrak

16:01 Ivcca 8 Comments

Hledáte průměrnou detektivku na vyplnění dlouhého podzimního večera v teple u krbu? V tom případě na Přízrak zapomeňte. Jo Nesbø rozhodně nepíše nějaké průměrné romány a vaše mozkové závity donutí pracovat na plné obrátky a tak urputně, že by se za to nemusel stydět ani policejní komisař.

Originální název: Gjenferd
Autor: Jo Nesbø
Žánr: Detektivky
Počet stran: 518

Román Přízrak je v pořadí již devátou knihou norského spisovatele Joa Nesbøho, v níž vystupuje komisař Harry Hole, muž s geniální myslí, obrovským charismatem, ale i se spoustou démonů, jež skrývá ve skříni. Nyní, tři roky abstinující, se vrací z Hong Kongu domů do Norska. Důvodem jeho cesty ale není nostalgická návštěva domovské krajiny, nýbrž zdánlivě běžná vražda uvnitř drogového doupěte. Vražda, do které je zapleten Oleg, teprve osmnáctiletý křehký chlapec, kterého má Harry rád jako vlastního syna. A pokud mu chce zachránit život, musí jednat na vlastní pěst. V ulicích Osla se navíc začal šířit violin, nová syntetická droga, která na rozdíl od heroinu nezpůsobuje předávkování, ovšem již po první dávce vzniká velice silná závislost. Brzy Harry pochopí, že zdánlivě malý zločin poukazuje na mnoho dalších, mnohem závažnějších a že mu víc, než kdy dřív, jde o život.

Přízrak je knihou, která potěší jak zaryté fanoušky nekonvenčního policisty Harryho Holea, tak čtenáře, kteří s touto sérií ještě neměli tu čest. Občas kniha odkazuje na děj předchozích osmi dílů, aniž by však vyzrazovala podstatné informace a zápletky. Do knihy se proto můžete směle pustit i pokud jste "Nesbøm nepolíbení".

Na rozdíl od ostatních detektivek ze série s Harrym Holem autor používá odlišný koncept děje. Ten se rozpadá hned do několika vypravěčských linií a nám se tak naskytá pohled na stejnou věc z různých úhlů pohledu a v rozličných časových dimenzích. To, co může ze začátku působit jako změť nesouvisejících náznaků a informací, se později splete dohromady a utvoří příběh silný, logický a dokonale promyšlený až do nejmenších detailů.
"Umění naučit se vycházet s přízraky spočívá v tom, že najdeš odvahu dívat se na ně tak důkladně a dlouho, dokud nepochopíš, že jsou právě jenom přízraky. Mrtvé a bezmocné."
Čtenář musí být bdělý a vnímavý, orientaci v textu mu bude ze začátku dost možná komplikovat velké množství jmen a vazeb mezi postavami. Celý případ se odehrává na pozadí drogové scény a vy proniknete nejen do drogových doupat, ale také do zkorumpované politiky a dech se vám bude tajit při popisu brutálních metod zabíjení, jež používají drogoví gangsteři. Autor si při psaní nebere servítky a text působí o to více realisticky.

Jo Nesbo je norský autor ověnčený spoustou literárních cen.
Nejvíce oceňuji brilantní rozuzlení, které by mě nenapadlo ani v těch nejdivočejších snech. Takové příběhy se rodí v geniálních myslích. A nepředvídatelnost je to, co mě u Nesbøhových románů vždy nejvíce fascinovalo. Napadnou vás stovky scénářů, ale Jo Nesbø je vždy o několik kroků před vámi a rozhodně vám nedopřeje zápletku tak jednoduchou, abyste na ni přišli dlouho před koncem. Konec Přízraku mě odzbrojil, vyrazil mi dech a já musím jen pět chválu na toto dílo. Takhle si představuji pořádnou detektivku.

A já se ptám, proč byste se měli spokojit s průměrem, když můžete číst Joa Nesbøho?

95%

Za poskytnutí recenzní knihy velice děkuji Knihy.iDNES.cz

8 komentářů:

  1. Detektivky jsem vždycky četla jen takové "klasiky" :) Jako Agathu Christie a Doyla. Ale už dlouho přemýšlím o nějaké severské detektivce ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Moja naj nesbovka... pamatam si ze ked som ju docitala, to cakanie na dalsi diel bolo nekonecne :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Všichni tuhle sérii, nebo knihu chválí.. Autor píše určitě brilantně, já se však k němu bohužel ještě nedostala.. Ale chci začít a tvá skvělá recenze k tomu navede.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Věřím, že se Ti bude líbit a doufám, že to přečteš jedním dechem stejně jako já.

      Vymazat
  4. Som pozerala, že čo za priemernú detektívku spomínaš, a potom som sa usmievala, lebo máš pravdu: Nesbo veruže nepíše priemerné detektívky, jeho knihy mi prídu komplikovanejšie ako myslenie Sherlocka Holmesa :D
    Prízraky ešte nemám, ale už dllllho sa na nich chystám, možno na Vianoce si ich nájdem pod stromčekom O:) :D Tvoja recenzia ma na to ešte viac naladila, ďalšia skvelá Nesbovka! A nemala som ani potuchy, že sa to týka aj Olega, v anotácii, čo som čítala, sa to vôbec nespomínalo. O to viac sa teším! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to Ti držím palce, ať ji pod stromečkem nalezneš, protože je vážně skvělá :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář!