Blogtour 2016

14:12 Ivcca 6 Comments



Milí čtenáři,

Blogtour se nám pomalu blíží ke konci. Pointou tohoto projektu bylo vymyslet si vlastní otázku a následně se pokusit získat na ni odpověď od co největšího počtu spisovatelů. Tento projekt pořádala má maličkost spolu se skvělou Ellen a Melindou.
No a dnes i já přispěji s odpověďmi, které jsem na svou otázku získala. Dobře, jsou jen dvě, ale zato se autorky pořádně rozpovídaly a podělily se o zajímavé a zábavné historky :)


Máte nějaké přátele mezi ostatními spisovateli? Můžete se podělit o nějaký zážitek nebo vtipnou historku s nimi?
• • •
Wendy Higgins pochází z Aljašky a proslavila se svou trilogií Svůdné zlo, díky které si získala srdce fanoušků po celém světě - i to mé. Její trilogie je opravdu originální a poutavá. A jak autorka odpověděla na mou otázku?






„Někteří z mých oblíbenců na tomto světě jsou také spisovatelé. Mnoho báječných autorů se stalo mými přáteli na knižních událostech. Moje úplně první kamarádka z řad spisovatelů je Nyrae Dawn a stojí při mě již od začátku. Seznámily jsme se na internetu na stránce pro spisovatele ještě před tím, než byly naše knihy publikovány a vzájemně jsme se povzbuzovaly při každém dalším postupu na cestě. Také jsem dobrá kamarádka s Jennifer L. Armentrout. Obě ve svých příbězích vzájemně odkazujeme na knihu té druhé (ona na Svůdné zlo v její sérii Lux a já naopak na Lux ve Svůdném zúčtování!) Je to vážně zábava :)“

Julia Lawson Timmer je nejen dobrá spisovatelka, ale také velice sympatická osobnost. V České republice vyšla zatím jen jedna její kniha, mohu vám však zaručit, že vás dožene k slzám. Jak autorka odpověděla na mou otázku?




„Ano, jsem opravdu šťastná, že mám přátele, kteří jsou také spisovatelé. Nikoho z nich jsem neznala předtím, než jsem začala psát a vždy jsem měla pocit, že tato přátelství jsou jedněmi z těch úplně nejlepších darů, které jsem díky psaní získala. Můj nejbližší přítel-spisovatel je Lori Nelson Spielman (její knihy jsou Seznam tajných přání a Sladké odpuštění - obě mohu vřele doporučit!).
Mám jednu celkem vtipnou příhodu s Lori. Poznaly jsme se na Twitteru a vytvořily si vztah přes e-mail a poté jsme zjistily, že obě žijeme v Michiganu, zhruba 90 minut daleko od sebe. Lori mě pozvala, abych se zúčastnila spisovatelské konference v jejím městě a to bylo úplně poprvé, kdy jsme se potkaly osobně. Když jsem dorazila k jejímu domu vyzvednout ji, obě jsme propukly v obrovský smích, protože jsme byly oblečené úplně stejně, včetně šperků. Nikdy dřív se mi něco takového nestalo a jí také ne. Dokonce i naše účesy byly skoro stejné! Během konference se nás asi deset lidí zeptalo, jestli nejsme sestry.“
• • •
Wendy Higgins i Julie Timmer jsou velice milé a jejich knihy vám opravdu mohu doporučit k přečtení. Pokud by někdo z vás měl zájem se zpětně do projektu zapojit, není problém :) Stačí nám napsat na email blogtour2016@gmail.com a my se budeme těšit na odpovědi, které se vám podaří získat.

Úžasné Ellen a Melindě moc děkuji za spolupráci a doufám, že ještě někdy najdeme síly pořádat další společný projekt.

I.

6 komentářů:

Děkuji za každý komentář!

Abeceda knihomola #H

19:18 Ivcca 6 Comments


Tři asociace týkající se knih a literatury.
~ H ~

Dnes pro vás mám osmý díl projektu a tři asociace začínající na písmeno H. Autorkami projektu jsou Marky a Kristý.

Hrdina
Knihy jsou plné hrdinů. Osob s nadpřirozenými schopnostmi, brilantním úsudkem, fyzicky zdatných, pohledných, sečtělých a moudrých. Jak se na hrdiny dívají spisovatelé je snadné si domyslet podle toho, jak jejich hrdinové vypadají, jak se chovají. Jak se na ně ale díváte my? Kdo je pro nás hrdina?
Spíš než osob předurčených zázrakům, vybraných osudem a podobně si všímám a obdivuji ty hrdiny, kteří zůstávají v pozadí a ve stínu hlavních hrdinů se jim nedostává zasloužené pozornosti. Přátelé, rodiče nebo sourozenci hlavních hrdinů, kteří obětují klidně vlastní život, aby pomohli svým milovaným. Možná se to bere jako samozřejmost a nebo si to v kontrastu s neskutečnými skutky hlavních postav neuvědomíme, ale tihle lidé jsou pro mě hrdiny stejně velkými a mnohdy ještě většími, než ti, kteří ve svých fantasy říších zachraňují svět.

Horory
Mám ráda horory? Já vlastně sama nevím. Rovnou bez okolků přiznávám, že dívat se večer sama doma na horor, tak asi umřu. Obzvlášť takové ty nadpřirozené, kdy zlo neumíte pojmenovat, jen bolestně cítíte jeho přítomnost. Zároveň mě to neskutečně láká, i když vím, že si pak týden strachy nedojdu na záchod.
Ano, je zjevné, že jsem začala filmovými horory. Jak je to ale s těmi knižními? Znáte nějaké opravdu děsivé, ze kterých nejen, že jste měli husí kůži při čtení, ale báli jste se o potom, co jste knihu zaklapli a odložili? Pár knih se štítkem horor už jsem četla, ale nikdy na mě neměly tak silný dopad jako jejich "kolegové" na stříbrném plátně. Vzpomenu si na Řbitov zviřátek, Osvícení..
A tak si vás dovolím vyzvat - doporučte mi knihu, u které se mi hrůzou bude tajit dech! Znáte vůbec takovou?

Hlas
Posloucháte svůj vnitřní hlas, když vám v knihkupectví a v knihovně radí, po které knize sáhnout a které se vyhnout? Jasně, je to naprosto iracionální způsob rozhodování se nepodložený žádnými fakty, ale někdy to doopravdy funguje. Tedy, nedokážu si teď vybavit ani jednu knihu, kterou jsem si spontánně koupila a pak z ní byla obrovsky nadšená, ale určitě musí náš vnitřní hlas občas fungovat, no ne?
Ze svého vnitřního hlasu jsem občas zmatená, ať už se snaží převzít vedení v rozhodování o kterékoliv složce mého života, nějak mu nedokážu plně důvěřovat. A i knihy si raději pečlivě vybírám, pročítám recenze, hlídám oblíbené autory. Přece jen, času je málo a knih až příliš mnoho.

Otázek bylo vzneseno víc než dost! Tak co, poradíte mi nějaký pořádný knižní horor? :)
Kdo je pro vás ten pravý hrdina?
A jak moc důvěřujete svému vnitřnímu hlasu (nejen) při vybírání knih?

Přeji nádherný slunečný víkend všem,
I.

6 komentářů:

Děkuji za každý komentář!