Farma - Tom Rob Smith | recenze

14:03 Ivcca 5 Comments


Tom Rob Smith je autorem, jehož netřeba představovat. Českým čtenářům nejdříve uchvátil svým brilantním detektivním románem Dítě číslo 44 z prostředí Sovětského svazu a následně se nám představil i osobně na besedě v rámci předpremiéry stejnojmenného filmu. Tento britský sympaťák s obrovským talentem se stává příslibem dobré zábavy a proto jsem si nemohla v žádném případě nechat ujít jeho novinku Farmu.

Daniel žije v Londýně se svým přítelem, zatímco jeho rodiče se odstěhovali na farmu v srdci Švédska, aby si zde plnili svůj sen o životě na venkově. Jednoho dne však Daniela zastihne jeho otec se zvláštním telefonátem, ve kterém svému synovi sděluje, že jeho matka se zbláznila a je nebezpečná sobě i svému okolí. Pár okamžiků na to se s ním telefonicky spojí i matka "Všechno, co ti ten člověk řek, je lež... Počkej na mě na letišti Heathrow..." Před Danielem stojí těžké rozhodnutí. Komu má věřit, své matce nebo otci?

Autor na nic nečeká a děj knihy se rozbíhá zběsilou rychlostí již od prvních stran. Po počátečním šoku vyplouvají na povrch další záhady, spiknutí a dávná tajemství. Daniel a spolu s ním i čtenář váhavě přemýšlí, na čí straně leží pravda. A právě to se mi na příběhu líbilo nejvíc. S každou stranou jsem se snažila přijít záhadě na kloub, ale ani s přibývajícími důkazy a odhaleními to nebylo snadné. T. R. Smith je vždy pár kroků před čtenářem. Hlavními postavami, kolem kterých se příběh točí, jsou především Daniel a jeho rodiče Tilde a Chris. Velice zajímavý je způsob, jakým se prolínají jednotlivé časové linie, které od sebe jsou také vizuálně odlišené a pro minulé události i pro současnost je použito jiné formátování textu. Čtenář se tak ve všech událostech velice snadno zorientuje. Současností nás provází Daniel, naopak minulostí jeho matka Tilde a to pomocí svého vyprávění podloženého deníkovými záznamy a různými důkazními předměty. Příběh nevyhnutelně směřuje k určitému velkolepému odhalení a do puntíku splňuje všechny aspekty, které má správný psychologický thriller mít.

I přes má vyšší očekávání mě kniha příjemně překvapila. Čeká vás propracovaný a do detailu promyšlený příběh, jehož rozuzlení je pomyslnou a velice chutnou třešničkou na dortu. I když se s psychologickými thrillery podobného ražení v poslední době roztrhl pytel, Farma v sobě skrývá něco originálního a nového. Ať už je to úchvatné prostřední nehostinného mrazivého Švédska, skvěle načasované a perfektně fungující střídaní časových linií nebo zajímavé postavy, na které během příběhu hned několikrát zcela změníte názor. Farma je kniha, která stojí za přečtení!

85%

5 komentářů:

  1. K thrillerům se moc nedostanu, ale Farma vypadá fakt slibně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuji :) Myslím, že je to super knížka nejen pro žánrové nadšence.

      Vymazat
  2. Moc hezká recenze, avšak já jsem stále na pochybách. Od autora jsem četla Dítě číslo 44, které se mi sice líbilo, ale něco tomu chybělo, navíc ten konec... co slyším kolem sebe, Farma je tomu dost podobná, takže zatím váhám. Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě přišla Farma teda úplně jiná, než Dítě číslo 44. Tématem i zpracováním. V porovnání mě asi bavilo víc Dítě, jako knihu ho řadím fakt vysoko. Každopádně Farma mě fakt bavila a určitě si zaslouží dostat šanci :) Děkuji a měj se také hezky.

      Vymazat
  3. Na Farmu jsem byla táááák natěšená. A jak to dopadlo? Na blogu mám recenzi :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář!